Развитията в областта на изкуствения интелект (AI) позволяват генерирането и разпространението на фалшиви новини с ниво на качество и количество, които не са били възможни до момента.

AI вече може да генерира не само текст, но и фалшиво видео и аудио, за много кратко време на изключително ниска цена, а публиката все още не е готова да разпознава така поднесена информация като измамна.

Това коментира Христо Томов, експерт в сферата на машинното самообучение.

Според него AI все още не може да разбира какво генерира, но той прогнозира, че това ще се промени до няколко години, затова смята, че е наложително да се опитаме да заложим някакви морални категории в системите за изкуствен интелект.

Ще е известен ли моралът за AI

"Това е сложно, защото морал не е едно и също за различните хора – това, което в една страна и култура се приема за морално, не е задължително да се приема в друга страна. Освен това има и сериозни чисто технически трудности пред това – материалите, с които се обучава изкуствения интелект, не са съвсем изчистени от морална гледна точка.

Съвременният AI се обучава върху огромни количества текст, който в общия случай е събиран автоматично от интернет, а за съжаление в този текст има много предразсъдъци", обясни Томов.

По думите му съществуват технически инструменти, които помагат за разпознаването на такава фалшива информация, но те винаги изостават от реалните възможности, тъй като реагират на вече известни методи за създаване и разпространение на невярно съдържание.

Христо Томов потвърди, че подобен проблем имат и регулациите, които трябва да определят за какво може да се използва изкуственият интелект.

Експертът е на мнение, че другият начин да се противодейства е с истински новини.

„Сериозните медии, журналисти и други институции, които са бастион на доверие, могат да разпространяват истинската информация“, заяви той.

Според него тогава хората няма да обърнат достатъчно внимание на фалшивата информация в интернет.

Украйна падна в жертва на голяма кибератака

Голяма кибератака, предупреждаваща украинците „да се страхуват и да очакват най-лошото“, удари правителствени уебсайтове късно в четвъртък, което остави някои от тях недостъпни и в петък сутринта и накара Киев да започне разследване, предава Ройтерс.

Говорителят на украинското външно министерство коментира пред агенцията, че е твърде рано да се каже кой е извършил атаките, но посочва, че Русия е стояла зад подобни нападения в миналото.

Кибератаката, която засегна министерството на външните работи, министерския съвет и съвета за сигурност и отбрана, както и други, се случва в момент, в който Киев и неговите съюзници сигнализираха за потенциална нова военна офанзива на Русия срещу Украйна.