Вчера в Полша Motorola представи официално своя първи 5G смартфон, който ще е част от G серията на компанията, носещ името Moto G 5G Plus. Освен с поддръжката на мрежите от ново поколение, апаратът ще се отличава от старите поколения с още доста интересни функции и някои неща, които са иновативни за марката.

Още за модела

Моделът на добре познатия ни стар бранд ще поддържа стандарта за пренос на данни на близко разстояние NFC (Near Field Communication). Тук са включени и всички средства за разплащания, а новост за модел на марката е и двойната селфи камера, която може да се види вградена под основния екран.

Смартфонът идва с чипсета Qualcomm Snapdragon 765 5G. В България моделът ще бъде предлаган със завидните 6GB RAM и 128 GB вградена памет, като тя ще може да се разшири след поставяне на microSD карти с памет.

Екранът е едно от най-най-впечатляващите неща в новото устройство на Моторола. Той е 6,7-инчов, почти без странични рамки и работи с 90Hz опреснение. Капацитетът на батерията е 5000 mAh, а тя поддържа бързо зареждане с 20W зарядно, което е включено в комплекта.

Камерата

Основната камера има четири сензора. От тях основният е 48-мегапикселов и снима с Quad Pixel технологията на компанията, която чрез обединяването на четири пиксела в един подобрява качеството и позволява снимането и при по-тъмни условия.

Вторият сензор ще се грижи за снимки от разстояние, ултра-широкоъгълна камера, а последното око ще е макро камера с 2 см фокусно разстояние. Двойната селфи камера има ултра-широкоъгълен сензор, както и такъв с 16 мегапискела, работещ отново с Quad Pixel технологията, подобряваща качеството.

Флагманът на Моторола ще се предлага от края на този месец, а цената му в България ще е около 700 лева.

В Англия са резервирани спрямо 5G

Британското правителство очевидно все пак не възнамерява да позволи използването на продуктите на противоречивия доставчик на телекомуникационно оборудване Huawei от своята мрежа. Националната агенция за киберсигурност на Кралството, NCSC, е стигнала до заключението, че с оглед на неотдавнашните мерки на правителството на САЩ рискът за сигурността чрез продукти от китайската компания вече не може да бъде контролиран напълно от държавите.

Доклад на експертите по сигурността ще бъде представен на премиера Борис Джонсън в края на другата седмица, а през следващите две седмици трябва да се предприемат стъпки.

Това ще даде възможност до края на тази календарна година да се стигне до ефективна забрана на инсталирането на компоненти на Huawei в 5G мрежата. Продуктите, които вече са инсталирани, могат да бъдат деинсталирани до настъпването на 2026 или 2027 г.