Бански се появява на сцената на поп културата в началото на 21 век и бързо става известен с творбите си, но това, което наистина привлича интереса към него е анонимността около личността му.

Художникът привлича вниманието към себе си след като създава графити върху сгради в цяла Великобритания, които се отличават със сатирични мотиви. Произведенията на Бански изразяват мнението му по социални теми, които са актуални за обществото. Поради тази причина анонимния художник бързо събужда интереса на обществената маса.

Спекулации около личността на Бански – кои имена се спрягат зад анонимността на артиста

Бански винаги се е старал да запази анонимност и да не разкрива своята самоличност, което добавя допълнителен интерес към изкуството му. Това доведе до много спекулации във връзка кой е Бански. Според един от най-популярните слухове, който витае около образа на художника е, че той е основателят на трип-хоп групата Massive Attack чието име е Робърт Дел Ная, но е по-известен с прякора си 3D.

Според други твърдения Бански е художникът и дизайнер Джейми Хюлет, който е част от анимационната група Gorillaz.

Отговорът може да се крие в неизлъчено интервю на Би Би Си

Тази седмица от британската обществена медия разкриха, че е било намерено неизлъчвано интервю от 2003 година, където се споменава истинското име на уличния артист. Интервюто е в аудио вариант и е било подготвено за пускане по радиото на медията. Оригиналният запис така и не е бил излъчен, но дава началото на подкаст за историята на художника - "The Banksy Story".

Интервюто с мъжът, който се предполага, че седи зад мистериозната личност на Бански е проведено с вече бившият журналист на Би Би Си Найджъл Ранч.

След като подкаста излиза в онлайн пространството, Ранч св вдъхновява да изслуша оригиналното интервю, което е взел от предполагаеми Бански за шоуто, което води през 2003 година.

По това време мъжа, който Ранч интервюира е на 20 години. Журналистът задава въпрос дали истинското име на артиста е Робърт Бански, а другия мъж отговаря „Роби е“. В продължения на разговора двамата обсъждат и техниката, която художника използва. Той самия я сравнява с „ястие в микровълнова печка“.

Подходът, който Бански споделя, че използва за създаване на своето изкуство е на принципа искам да го направя и го правя. Той отхвърля отправените към него обвинения за вандализъм.

През 2003 година художника дава интервю и за Гардън, в което не споменава името си. Журналистите на списанието го описват като бял мъж на около 28 години с мърляво небрежен стил на обличане.

Еуфорията около личността на Бански се засили след като през октомври тази година стана ясно, че срещу художника е заведено дело за клевета. По този повод съда може да наложи установяване на самоличността на твореца.