Мирисът на дъжд, известен още като петрикор, е добре познат на всички хора с своето успокояващо и удовлетворяващо въздействие върху сетивата и организма на човека като цяло.

Петрикорът е термин, съставен от гръцките думи "petra" (камък) и "ichor" (течност, която според гръцката митология тече във вените на боговете).

Думата се използва като описание на характерния мирис, който се отделя, когато дъждът пада върху суха земя. Ето какво трябва да знаете за петрикора и благоприятното му влияние върху човека.

Какво е петрикор и какво стои зад опияняващия аромат, който носи уханието за дъжд

Петрикорът се получава като комбинация от няколко химични съединения, които, събрани заедно, създават уникалния аромат на дъжд, който можем безпогрешно да разпознаем. Основните компоненти са следните:

Геосмин

Геосминът е органично съединение, произвеждано от живеещи в почвата бактерии. То има характерен земен аромат и е особено осезаемо след като е валял дъжд.

Масла от растения

Много видове растения отделят масла, които постепенно се натрупват и отлагат в почвата. Когато дъждът пада върху сухата земя, тези масла се овлажняват и се освобождават във въздуха.

Озон

Приближаването на буря може да произведе озон, който има характерен свеж, остър мирис и допринася значително към общия аромат на така наречения петрикор.

Защо мирисът на дъжд успокоява нервната система

Мирисът на дъжд често предизвиква комбинация от положителни спомени и носталгия в хората.

Мнозина свързват това ухание с моменти на спокойствие и удоволствие, като разходки сред природата, почивка в двора или градината, разходки в провинцията или време, прекарано у дома с любимите хора по време на дъждовни дни.

Петрикорът обаче въздейства и по други начини. Той е един от най-дълбоко закодираните в гените ни природни аромати, които подсъзнателно се свързва със свежест и обновление.

Естествените аромати имат доказано положителен ефект върху психичното здраве, намалявайки стреса и усещането за тревожност.

Геосминът, който споменахме като едно от основните съединения в петрикора, се възприема от човешкия мозък като изключително приятен аромат.

Това може да предизвика освобождаването на ендорфини, които са хормоните на щастието и благополучието и се случва винаги, когато усетим наслада от дадено ухание.

Удовлетворение на сетивата

Мирисът на дъжд стимулира сетивата по уникален начин. Той активира обонятелните рецептори, които изпращат сигнали към мозъка, създавайки усещане за комфорт и релаксация.

Не бива да пропускаме и останалите сетива. Визуалните и звукови ефекти на дъжда, като например капките, падащи върху прозорците и ритмичното туптене, допълват обонятелния стимул и създават цялостно сетивно преживяване, което е изключително успокояващо.

Петрикорът и неговото благоприятно влияние върху здравето на човека

Както споменахме, много хора изпитват повишено чувство на спокойствие и удовлетворение по време на дъжд, но се оказва, че петрикорът може да има и благоприятно влияние върху нашето здраве.

Дъждът повишава концентрацията на негативни йони във въздуха, които имат положителен ефект върху настроението и може да доведе до намаляване на нивата на стрес и депресия.

Това е свързано с естествено вродената ни биофилия, според която хората имат вродено желание да се свързват с природата. Дъждът е естествено явление, което подсилва тази връзка и има успокояващ ефект.

Освен това, влажността, която идва с дъжда, може да подобри дишането и да намали дразненето на дихателните пътища, което допълнително повишава усещането за комфорт. Това е особено полезно за хора, които страдат от астма, различни алергии и други хронични състояния на дихателните пътища.

Едно полезно удоволствие за здравето и сетивата

Сега вече знаете, че мирисът на дъжд не е само приятен за сетивата, но има и определени ефекти върху здравето и нервната система, което обяснява и неговото успокояващо и удовлетворяващо влияние върху човешкия организъм.

За разлика от други дребни удоволствия в ежедневието, петрикорът няма да навреди с нищо на здравето ви. Тъкмо обратното - този естествен аромат, свързан с обновление и природа, допринася за усещането за по-добро здраве и вътрешен баланс.

Ето защо, следващият път, когато завали, спомнете си за ползите от божествения аромат на дъжд и му се насладете, ако това е възможно.