Анализаторът на Wedbush Дан Айвс очакваше положителни тримесечни данни от Microsoft:

„Нашата проверка на данните показа очакваните подобрения, с облачен бизнес, който преминава към следващата предавка“, което „би трябвало лесно да надмине очакванията на анализаторите“.

Малко е да се каже, че е прав. Резултатът надхвърли не само предположенията на анализаторите, но и тези на Microsoft.

През лятото групата, както обикновено, прогнозира обхвата на продажбите за своите подразделения. Ако съберете максималните стойности, те биха достигнали продажби за общо 44 млрд. долара.

Реалната стойност достигна 45,2 млрд. долара, увеличение от 22%, предава Bloomberg. За първи път в историята на компанията нетната печалба за тримесечен период надхвърли 20 млрд. долара, достигайки 20,5 млрд. долара.

Какви са очакванията от анализаторите

Очакванията на анализаторите за печалба на акция се изравниха в навечерието на представянето на отчета до 2,07 долара, в крайна сметка тя бе 2,71 долара. А в следборсовата сесия акциите поскъпнаха с до 2 на сто, след като приключиха редовната сесия на ниво от 310,11 долара в Ню Йорк.

Акциите поскъпнаха с 4,1 на сто за фискалното първо тримесечие, докато индексът S&P 500 остана непроменен за същия период. 

Microsoft беше особено успешен с облачния бизнес. Облачната платформа на концерна Azure е номер две на пазара зад облака на Amazon AWS. Google също публикува своя тримесечен отчет във вторник с впечатляващото увеличение от 48 процента в облачния бизнес. С ръст от 50 процента Azure се представи по-добре и по този начин показа най-висок темп на растеж от повече от година.

Растежи на всякакви нива

Главният изпълнителен директор Сатя Надела разшири успеха на компанията в облачните изчисления, като гарантира постоянен поток от сделки за софтуера Azure, който съхранява данни и изпълнява приложения за корпоративни клиенти.

Интернет базираните Office програми също продължават да растат, тъй като Microsoft убеждава клиентите да плащат за версии от висок клас и разширени договори.

По време на конферентния разговор Microsoft заяви, че очаква продажбите на Intelligent Cloud през второто фискално тримесечие да достигнат цели 18,4 милиарда долара, над средната оценка на анализаторите от 17,9 милиарда долара. Главният финансов директор Ейми Худ прогнозира приходите в отдела More Personal Computing да достигнат 16,8 милиарда долара, с повече от 1 милиард долара над прогнозите.

През последната седмица акциите на софтуерния гигант достигнаха най-високите стойности за всички времена, отразявайки оптимизма на инвеститорите относно перспективите за растеж на Azure, Office, изкуствения интелект и игрите. Пазарната капитализация на компанията е над 2,3 трилиона долара.

Световният недостиг на части е проблем дори и за Microsoft. Заради него бизнесът със собствен хардуер („Surface“) и с лицензи за Windows изостава значително от търсенето, твърди Microsoft.