Собственикът на Facebook Meta Platforms Inc е намалил плановете си за наемане на инженери с поне 30% през тази година, е заявил пред служителите си в четвъртък главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг, като ги е предупредил да се подготвят за дълбок икономически спад.

„Ако трябва да се обзаложа, бих казал, че това може да е един от най-тежките спадове, които сме виждали в най-новата история.", каза Зукърбърг на служителите си по време на седмичната сесия за въпроси и отговори на служителите, чийто аудиозапис е бил чут от Ройтерс.

Meta намалява целта си за наемане на инженери през 2022 г. до около 6,000-7,000 души, което е по-малко от първоначалния план за наемане на около 10,000 нови инженери, каза Зукърбърг.

От компанията потвърдиха информацията

Meta потвърди и паузата в наемането на служители в общи линии миналия месец, но точни цифри не бяха съобщени досега.

В допълнение към намаляването на наемането, Зукърбърг каза, че компанията оставя някои позиции незаети и „увеличава температурата" на управление на представянето, за да отстрани служителите, които не могат да постигнат по-агресивни цели.

„Реално погледнато, в компанията вероятно има куп хора, които не би трябвало да са тук", каза Зукърбърг.

„Част от надеждата ми е, че повишавайки очакванията и поставяйки по-агресивни цели, мисля, че някои от вас може да решат, че това място не е за тях, а тази вътрешна селекция не ме притеснява", каза той.

Според вътрешнофирмен меморандум, видян от Ройтерс в четвъртък, компанията за социални медии и технологии се подготвя за по-слаба втора половина на годината, тъй като се справя с макроикономическия натиск и ударите по бизнеса с реклами, свързани с поверителността на данните.

Кои са приоритетите на компанията

Компанията трябва да „определя приоритетите си по-безмилостно" и да „работи с по-икономични, по-смислени и по-добре работещи екипи", пише главният продуктов директор Крис Кокс в бележката, която се появи във вътрешнофирмения дискусионен форум на компанията Workplace преди сесията с въпросите и отговорите.

„Трябва да подчертая, че се намираме в сериозни времена и насрещните ветрове са жестоки. Трябва да се справяме безупречно в среда на по-бавен растеж, в която екипите не трябва да очакват огромни притоци на нови инженери и бюджети", пише Кокс.

Меморандумът „имаше за цел да надгради това, което вече казахме публично в отчетите, относно предизвикателствата, пред които сме изправени, и възможностите, които имаме, за чието преодоляване влагаме повече енергия", заяви говорител на Meta в изявление.

Насоките са най-новата груба прогноза на ръководителите на Meta, които вече предприеха мерки за намаляване на разходите в голяма част от компанията през тази година на фона на забавящите се продажби на реклами и ръст на потребителите.

Всички технологични компании намалиха амбициите си в очакване на евентуална рецесия в САЩ, въпреки че спадът в цената на акциите на Meta беше по-сериозен, отколкото при конкурентите Apple и Google.