Цената на акциите на Pinterest се сви с повече от 18% по време на следборсовата търговия в четвъртък, след като компанията отчете резултатите си за второто тримесечие, които показаха, че има спад на месечните потребители, пише CNBC.

Pinterest обяви, че има 454 млн. месечно активни потребители, което представлява над 5% понижение спрямо 478-те млн., които компанията отчете през април. Компанията отчете, че към 27 юли нейните месечно активни потребители в Съединените щати са намалели с приблизително 7%, докато глобалните месечно активни потребители са нараснали с близо 5% на годишна база.

Други социални мрежи също не успяха да отговорят на очакванията. Миналата седмица Twitter не изпълни прогнозата за дневно активни потребители.

В сряда Facebook обяви, че броят на дневно активните ѝ потребители отговаря на очакванията на анализаторите, но броят на месечно активните потребители се оказа разочароващ. Миналата седмица обаче Snap успя да надмине прогнозата за дневно активните си потребители.

Pinterest отдава спада на броя на потребителите си на непропорционално силното потребление през 2020 г., когато хората бяха затворени в домовете си в резултат на коронавирусната пандемия.

„Вярваме, че от средата на март ангажираността с Pinterest беше непропорционално по-ниска, откакто хората започнаха да прекарват повече време в социализиране с приятели навън, да ядат в ресторанти и като цяло да участват в активности, които не са основни за нас.“, обяви компанията в писмо до акционерите си.

Pinterest отчете 613 млн. долара приходи за тримесечието. Показателят е с над 125% по-висок спрямо година по-рано. Компанията обяви още, че нетната ѝ печалба е достигнала 69,4 млн. долара. Преди година тя отчете 100,7 млн. долара нетна загуба.

Освен това Pinterest разкри, че очаква през третото ѝ тримесечие приходите да нараснат с около 40-43% на годишна база. Това отговаря на очакванията на анализаторите, анкетирани от Refitnitiv, за 42,8% ръст.

Въпреки това компанията отказа да даде прогноза за месечно активните си потребители за третото тримесечие заради неясното влияние на вариантите на Covid-19.

“Развитието на пандемията на Covid-19 и свързаните с нея ограничения остават неизвестни и ние не даваме прогноза за месечно активните потребители за третото тримесечие на 2021 г., като се има предвид неяснотата относно определени основни двигатели на анагажираността“, заяви компанията.

Huawei с нов модел мобилни апарати

Huawei представи в четвъртък новата си линия смартфони P50 след отлагане на премиерата на няколко пъти – в голяма степен заради недостига на компоненти и санкциите срещу компанията. Но Huawei P50 серията е вече факт и предлага интересни дизайнерски решения и уникални камери, но не и поддръжка за свръхбързия 5G стандарт, тъй като китайският технологичен гигант се бори както със санкциите на САЩ, така и с глобалния недостиг на чипове.

Засега гамата включва две устройства - P50 и P50 Pro, които са и първите смартфони на компанията, които излизат на пазара със собствената операционна система HarmonyOS.

При P50 основният модул на камерата има три лещи: 50-мегапикселов голям сензор, 40MP монохромен обектив и 13MP суперширок ъгъл. Вторият използва 64 -мегапикселов телефото обектив, способен за 3,5 пъти оптично увеличение. Huawei твърди, че това позволява на потребителите да увеличават 200 пъти снимания обект.

В задната част е налице тройна камера, която съчетава 50МР (f/1.8) +13-мегапикселов UlltraWide f/2.2 и 12МР телефото (f/3.4) сензори. Вградената батерия е със заряд от 4100mAh и поддържа система за бързо зареждане 66W. Налице са още слот за две SIM карти, поддръжка за Bluetooth 5.2 технологията, както и IP68-сертифициран корпус.

Pro ли е Pro-моделът

По-напомпания модел Huawei P50 Pro предлага 6.6 инчов OLED дисплей, който поддържа 120Hz честота за опресняване на кадрите при същата Full HD+ резолюция. Производителят ще предлага две различни версии, които ще имат Qualcomm Snapdragon 888 4G и Kirin 9000 процесори.

Вградената памет е 128GB/256GB/512GB и ще има 8GB или 12GB RAM, информира Phandroid. На гърба има четири камери: 50MP (f/1.8 + OIS), 40MP (моно, f/1.6), 13MP (UltraWide, f/2.2) и 64МР (телефото, f/3.5, ОIS). Иновативната система XD Fusion Pro ще гарантира, че се улавя два пъти повече светлина от P40 Pro, при 28% по-висок динамичен диапазон.

Батерията е 4360mAh, има и опция за 50W бързо зареждане.

Никой от моделите обаче не поддържа 5G, а вместо това идва с 4G чипсет от Qualcomm. Това е знак за това как търговските ограничения, наложени от администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, продължават да оказват влияние върху фирмата.

През миналата година Вашингтон въведе ограничения, което означава, че чуждестранните производители, използващи американски технологии, ще трябва да получат лиценз за продажба на чипове и други части на Huawei.

Ричард Ю, главен изпълнителен директор на потребителската бизнес група на Huawei, предупреди, че Huawei може да изчерпи собствените си чипове Kirin от висок клас, които се произвеждат от тайванската фирма TSMC.