SpaceX официално съобщи, че планира да свърже движещи се превозни средства - от автомобили и камиони до самолети и кораби - към своята сателитна интернет мрежа Starlink, съобщава CNBC, позовавайки се на документи, подадени от компанията до Федералната комисия по комуникациите (FCC).

„Това приложение би послужило на обществения интерес, като използва нов клас наземни компоненти за сателитната система на SpaceX, които ще разширят обхвата на широколентовите възможности, достъпни за движещи се превозни средства. В Съединените щати ще важи и за движещи се плавателни съдове и самолети по целия свят.“, пише в писмото си Дейвид Голдман, директор в SpaceX.

Starlink е изключително голям и мащабен проект на компанията за изграждане на голяма интернет мрежа от хиляди сателити, известна в космическата индустрия като „съзвездие“, предназначена да доставя високоскоростен интернет на потребителите навсякъде по света.

Към днешна дата SpaceX е изстреляла над 1,100 сателита, които са предназначени за Starlink. През октомври компанията представи своята интернет услуга под формата на бета версия за клиенти в САЩ, Канада и Великобритания, като цената ѝ е 99 долара на месец.

Според документа, подаден до FCC, услугата вече разполага с повече от 10,000 реални потребители.

Услугата Starlink включва също 499 долара под формата на авансови разходи за хардуера, необходим за свързване към мрежата. Известен като Starlink Kit, хардуерът ще включва потребителски терминал (малката антена, подобна на чиния) и Wi-Fi рутер.

SpaceX не посочва дали потребителските терминали на Starlink за движещи се превозни средства ще имат различен дизайн от апаратите, които в момента се доставят на първите клиенти.

Но компанията споделя за интересуващите се, че всеки ESIM, или Earth Station In Motion, е „електрически идентичен с предишните потребителски терминали“, с добавени „опори, които му позволяват да бъде инсталиран на превозни средства, плавателни съдове и самолети“.

Кой ще инсталира хардуер и софтуер

Компанията отбелязва също, че „ще осигури инсталирането“ на терминалите на превозните средство чрез „квалифицирани техници“. Въпреки че SpaceX не конкретизира официално дали тези техници ще бъдат служители на компанията, тя продължава да разширява производството и операциите на Starlink - включително плановете за нова фабрика за оборудване в Остин, Тексас.

Миналата година компанията на Илон Мъск за космически технологии поиска от FCC разрешение за провеждане на експериментални тестове на частни самолети, както и с машини от морския флот.

SpaceX също така отбелязва, че за американски самолети, които летят във въздушното пространство на друга държава, компанията ще предостави своите оператори на услуги на Starlink съгласно правилата на FCC или на съответната страна.

Нарастващото търсене на свързаност от страна на автомобилния сектор е една от областите, която анализаторът на Morgan Stanley Адам Джонас посочва като целеви пазар за Starlink. По време на конферентен разговор с инвеститорите на Tesla от миналата година, Джонас се обръща към Мъск с въпроса дали обмисля да добави терминали на Starlink към автомобилите на Tesla.

Въпреки че тогава Мъск посочва, че „това не е планирано“ през 2020 г., той признава, че „това със сигурност може да се случи през следващите години“.

ЕС ще започне да произвежда чипове

Европейският съюз иска да стои зад една пета от световното производство на модерни чипове в края на това десетилетие и да създаде първия си квантов компютър до пет години. Всичко това е част от усилията на блока да намали зависимостта си от неевропейски технологии, предава Ройтерс.

Планът на ЕС, наречен 2020 Digital Compass, се появява в момент, в който пандемията от коронавируса излага 27-те страни на по-голяма зависимост от ключови технологии от китайски и американски компании.

Планът се позовава на важността на чиповете, използвани в свързаните коли, смартфоните, свързаните с интернет устройства, високопроизводителните компютри и изкуствения интелект, но подчертава и недостига, който спря работата на автомобилни заводи по целия свят.

В документа на ЕС, разгледан от Ройтерс, се посочва, че блокът има амбицията да стои зад значителна част от „производството на модерни и устойчиви чипове, включително процесори, и поне 20% от световното производство по стойност“.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер и еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Брьотон ще представят плана днес. Планът на ЕС препоръчва инвестиране в квантови технологии и посочва, че те ще бъдат ключoви в разработката на нови лекарства и ускоряване на геномното секвениране.

“Амбицията ни е до 2025 г. Европа да има първия си компютър с квантово ускорение, който проправя пътя на Европа към върха на квантовите възможности до 2030 г.“, сочи документът.

Планът на ЕС също така призовава за 10 хил. климатично неутрални съоръжения до 2030 г., които да помогнат на Европа да развие собствена облачна инфраструктура и да удвои броя на т. нар. еднорози, или новите компании с оценка от 1 млрд. долара, за същия период.

Освен това цели да обхване всички европейски домакинства в гигабитова мрежа до 2030 г., с идеята всички населени места да имат 5G покритие. Планът на ЕК ще се нуждае от одобрение от страните от Европейския съюз, както и от Европейския парламент, преди да започне да се изпълнява.