"Гугъл" и "Дойче банк" са се договорили за дългосрочно сътрудничество помежду си, в което е включена и опцията американската технологична компания да предоставя на германския банков лидер изчислителни услуги. В това число влизат и сървъри, места за съхранение, база данни, мрежа за връзки, софтуер, анализи и проверки чрез Интернет или т.нар. облак.

Официалният контракт бе подписан в дните, малко след договорката и ще е поне с десетгодишен срок. Това са споделили пред световните издания добре информирани източници, близки до сделката, но пожелали пълна анонимност.

Компаниите планирали също да правят и съвместни инвестиции в технологии и да делят приходите от тях, което би означавало инженери на двете страни да разработват заедно иновативни продукти, твърдят още запознатите лица с въпроса.

Реакцията на двете страни

Главният изпълнителен директор на "Дойче банк" - Кристиян Сюинг - още през миналата година обяви стратегията си, насочена към драстични съкращения на разходите. В това число влизаше информация и за информационни технологии.

Той привлече на работа в кредитната институция и Бернд Лойкерт - бившият изпълнителен директор в германския софтуерен гигант SAP. Той е там с основна задача да ускори цифровизацията на банковите операции.

Засега компаниите, които са замесени, отказват коментар за това колко ще се плаща от "Дойче банк" за услугите на "Гугъл", а банкерите не споделят очакваната сума на спестените разходи от споразумението.

Това всъщност си е тенденция

През последните няколко години европейските банки наливат милиарди евро в опит да модернизират информационните си технологии, като много често прибягват към възможността да вкарват повече собствени данни в облака. Което е добре дошло за големите американски доставчици на подобни услуги, включиелно за "Гугъл", "Майкрософт" и "Амазон".

Германската сделка е сериозен успех за "Гугъл", който полага сериозни усилия, за да докаже, че "облачният" му бизнес може да обсужва финансовия сектор. Досега едиственият едър банков потребител на щатския гигант е британският "Ейч Ес Би Си холдингс". Което все пак е постижение за Томас Кюриан, който в края на 2018-а оглави поделението за облачни услуги и определи финансовия сектор като една от ключовите си бази от потребители.

Сред последните "облачни" области на "Гугъл" попадат и други части на гигантската търсачка, като рекламният бизнес и инженерни екипи. Една от последните облачни сделки на американската компания е съвместна разработка на продукти за пътувания. Точно това вече се случва и за финансовия сектор, за който "Гугъл" се бори целенасочено от години.

Растящата зависимост от щатските технологични гиганти предизвика сериозни тревоги сред колегите им от бранша в Европа, а банковите мениджъри призоваха компаниите от региона да разработят алтернативи. Самият Сюинг нарече "Гугъл" през 2018-а "най-голямата заплаха за традиционните банки".