Организираният от център „Алеф“ международен литературен конкурс за ученици „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“ ще получи нова подкрепа от международни институции.

Досега единствено Министерството на образованието, науката и спорта на Словакия беше обявило своята подкрепа за конкурса, но вече това направиха и нидерландският Музей „Къщата на Ане Франк“ в Амстердам, както и полският Музей за историята на полските евреи „Полин“ във Варшава.

Музеят „Къщата на Ане Франк“: Искаме да насърчим младежи от цяла Европа

Както уточнява Анна Лазинджър от „Къщата на Ане Франк“, „С удоволствие се запознахме с тази възможност за младите хора и я разпространихме в нашата мрежа“, допълвайки, че от музея се „надяваме, че по този начин ще насърчим младежи от цяла Европа да участват в конкурса“, който тази година ще бъде на тема: „Ще ви разкажа за своя спасител“.

От музея в Амстердам са създали и споделили регламента на конкурса в своя акаунт в Instagram, както и в няколко групи в социалната мрежа „Фейсбук“.

Музеят „Къщата на Ане Франк“ е и създател на младежката мрежа, която осъществява редица онлайн събития на тематика дискриминация, социална справедливост и равенство. Идеята на музея е да се изгради пространство за свързване на млади хора от целия свят, които да провеждат открити разговори помежду си по редица актуални за нашето време теми.

Като един от най-посещаваните музеи в Амстердам и цяла Нидерландия, „Къщата на Ане Франк“ може да се похвали с над 1,2 милиона посетители на годишна база, повечето от които искат да видят на живо скривалището на известната от Втората световна война Ане Франк и родителите ѝ, които заедно се укривали от нацистите в продължение на 2 години.

Оригиналът на дневника на 15-годишната Ане, който в днешно време е и една от най-популярните книги в света, също е изложен в музея. Както гласи печалната история на Ане Франк и семейството ѝ, след 2 години на укриване от нацистите, те най-накрая са заловени от полицията и изпратени в концлагер, от който никога не се завръщат.

Полша също подкрепя литературния конкурс

От музея „Полин“ също обявяват подкрепата си към литературния конкурс и отправят покана към младежите в Полша да се включат в него.

Сътрудничеството е възможно благодарение на дългогодишното партньорство и добри отношения между център „Алеф“ и Полския институт в София, който традиционно подкрепя конкурса.

Музеят „Полин“ също се е заел с популяризирането на конкурса, неговият регламент, критериите за оценка от международното жури и поканата, която ще получат авторите на най-добрите творби от „Алеф“. Тези автори ще имат честта да присъстват на двудневна церемония по награждаване, която ще бъде за сметка на организаторите и ще се проведе в Бургас през юни 2021 година.

Полският музей „Полин“ се е заел със съхраняването и представянето на близо 10-вековната история на евреите в Полша. В него могат да се видят приноса на евреите за развитието на полската култура, икономика и наука.

Разположен е в центъра на Варшава на много знаково място – най-голямото еврейско гето в цяла Европа, което е създадено от Нацистка Германия по време на Втората световна война. Както е добре известно, полските евреи са сред най-потърпевшите от Холокоста, но те също имат своите спасители.

Израелският институт Яд Вашем е наградил 6620 поляци със званието „Праведник на света“. Според историците, обаче, броят на поляците, които са помогнали на евреи, е значително по-голям.

От музея „Полин“ излизат с призив към всички полски младежи да намерят смели и достойни хора, които са укривали евреи по време на тези мрачни години и които са им осигурили хуманитарна помощ и дори фалшиви документи, за да могат да разкажат за тях и да покажат своите знания, талант и гражданска ангажираност.

Преди близо месец пък словашкото Министерство на образованието, науката и спорта заедно с посолството на Словашката република в България обявиха условията на конкурса.

Млади автори от цяла Словакия вече изпращат своите творби и изявяват желание да се включат в международната литературна надпревара.