Президентът на Съединените американски щати Джо Байдън заяви официално, че Amazon.com не плаща своите федерални данъци. Коментатър беше направен в рамките на обръщение в Питсбърг, Пенсилвания, където държавният глава говори за повишаване на данъчната тежест върху мултинационалните компании и покачване на корпоративния данък.

Инфраструктурният план на Байдън, представен малко по-рано вчера, увеличава ставката на корпоративния данък от 21% на 28% и променя данъчния кодекс, за да затвори вратичките, които позволяват на компаниите да прехвърлят печалбата си в чужбина, разкрива документ от 25 страници, публикуван от Белия дом.

Байдън заяви още, че Amazon е една от общо 91 компании във Fortune 500, които „използват различни вратички, така че да не плащат допълнително и пени федерален данък върху печалбата“, което е в рязък контраст със семействата от средната класа, за които ставката е над 20%.

„Не искам да ги наказвам, но това просто е неправилно.“, коментира президентът.

В отговор на нападките говорителка на Amazon припомни туит на Джей Карни, директорът по публичните политики и комуникациите на компанията и бивш прессекретар на Белия дом по време на управлението на Барак Обама.

„Ако данъчният кредит за научноизследователска и развойна дейност е „вратичка“, тя със сигурност е такава, каквато Конгресът е възнамерявал да създаде.

Данъчният кредит за научноизследователска и развойна дейност съществува от 1981 г., удължаван е 15 пъти с двустранна подкрепа и е станал постоянен през 2015 г. в закон, подписан от президента Обама“, посочва в туита си Карни.

След като не беше платила нито долар федерални данъци в продължение на две години, Amazon започна да плаща федерален данък върху печалбата си през 2019 г.

Това не е първият път, в който Байдън изявява позиция срещу Amazon. През юни 2019 г. той заяви, че нито една компания компанията, която генерира милиарди печалба, не трябва да има по-ниска данъчна ставка от пожарникарите и учителите.

Micron с официална прогноза за тримесечието

Micron Technology даде прогноза за приходите си за третото тримесечие, която надмина очакванията на Wall Street. Добрите новини са свързани с нарасналото търсене на чипове за памет, благодарение на 5G смартфоните и софтуера с изкуствен интелект, които тласкат нагоре цените на този вид полупроводници, предава още Ройтерс.

Американската компания произвежда NAND чипове, ползвани на пазара за съхранение на данни, както и DRAM чипове, широко ползвани в лаптопи и други изчислителни устройства. Фирмата успя да спечели от коронавирусната пандемия, след като глобалното насочване към работата от дистанция засилиха търсенето на чипове.

Цената на акциите на Micron нарасна с 2,9% по време на следборсовата търговия. Освен това глобалният недостиг на чипове накара купувачи, като производителите на персонални компютри, да се запасяват, което изпрати цените на чиповете за памет нагоре.

Компанията за пазарни анализи TrendForce заяви, че чиповете на DRAM са се увеличили с 3% до 8% през първото календарно тримесечие, и прогнозира растеж от 13% до 18% за второто тримесечие.

Micron твърди, че общият пазар на DRAM чипове се сблъсква с „огромен недостиг“, който ще се засили през годината. Самата Micron ссе бори с продуктови проблеми, причинени от земетресение и спиране на тока в един от заводите ѝ за DRAM чипове в Тайван през декември.

Освен това компанията заяви, че сушата в Централен Тайван я е принудила да си осигури алтернативни източници на вода за завода си, но не очаква непосредствено въздействие върху производството от случващото се.

Глобалният дефицит на чипове означава, че чиповете без памет не достигат, което принуждава производителите на автомобили, персонални компютри и смартфони да правят по-малко бройки отколкото биха искали, за да отговорят на търсенето.

„Вярваме, че търснето на чипове с памет щеше да е дори по-голямо без този недостиг“, коментира главният изпълнителен директор Санджай Мехотра в разговор с инвеститорите.

Micron очаква приходите ѝ за текущото тримесечие да достигнат 7,1 млрд. долара, плюс или минус 200 млн. долара, докато средната прогноза на анализаторите е за 6,79 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv.

Какви са приходите на компанията

Приходите на компанията за фискалното ѝ четвърто тримесечие, завършило на 4 март, са нараснали до 6,24 млрд. долара, надминавайки средната прогноза на анализаторите за 6,21 млрд. долара. Коригираната печалба за второто тримесечие беше 98 цента на акция – повече от очакваните 95 цента на акция.

Сделката за Kioxia, която е контролирана от компанията за дялово инвестиране Bain Capital, не е гарантирана и не е ясно как може да бъде структурирана. Ако такава има в крайна сметка, тя може да бъде финализирана по-късно през пролетта.

Kioxia Holdings е вторият по големина производител на чипове с флаш памет в света. Миналата година той се отказа от план, който можеше да доведе до най-голямото японско първично публично предлагане за 2020 г.

Преди известна като Toshiba Memory, Kioxia планираше да се листне на борсата в Токио на 6 октомври, като предложи акции на стойност 334,3 млрд. йени. Според Wall Street Journal IPO по-късно тази година е вариант, който не е изключен.

Micron е отказала да коментира темата, а Western Digital и Kioxia не са отговорили веднага на запитванията за коментар.