Федералният резерв на САЩ увеличи с още 25 базисни пункта основния си лихвен процент и сигнализира, че ще продължи да увеличава лихвите въпреки сътресенията в банковия сектор.

След двудневно заседание Федералната комисия за отворените пазари е решила да повиши референтния лихвен процент по федералните фондове до диапазон от 4,75% до 5%, което е най-високо ниво от 2007 г. насам, пише FT.

В изявление на комисията се посочва, че банковата система на САЩ е „стабилна и устойчива“, но че „степента“ на икономическите ефекти от последните сътресения е „несигурна“.

„Последните развития вероятно ще доведат до по-строги кредитни условия за домакинствата и бизнеса и ще натежат върху икономическата активност, наемането на работа и инфлацията“, казва комисията.

Ходът идва в момент на остра несигурност относно това дали правителството на САЩ е направило достатъчно, за да предотврати пълномащабна криза, произтичаща от срива на Silicon Valley Bank и Signature Bank по-рано този месец.

Повече амоняк около Варна

"Агрополихим" е взел решение за разширяване на възможността за складиране на амоняк до 36 хил. тона, става ясно от публикация на изпълнителния директор и съсобственик на дружеството Филип Ромбаут в LinkedIn. Следващата стъпка е разширяване на обема на производството, коментира още той.

Новото съоръжение за съхранение ще бъде готово до 2026 г. До началото на 2024 г. ще бъде реализиран и проект за удвояване на капацитета за пренос през жп линиите до 1100 тона на ден.

В зависимост от търсенето ще бъде изградено и съоръжение, където чрез крекинг ще бъде произвеждан водород - син или зелен. То ще има възможност да работи и в реверсивен режим, тоест да бъдат товарени и танкери с водород.

По този начин "Агрополихим" ще се превърне и в доставчик на суровина, в зависимост от търсенето.

Ще предлага ли „Агрополихим“ амоняк на останалите

"Агрополихим" беше един от малкото заводи за производство на торове в Европа, които работеха с максимален капацитет през 2022 година. Компанията още преди години започна да намалява зависимостта си от природния газ и през миналата година разчиташе на амоняк, а не на природен газ, чиято цена достигна рекорди.

В своя пост Ромбаут препоръчва развитието на жп инфраструктура, което е зелена инвестиция и е от полза за бизнеса в Югоизточна Европа.