Дни преди пристигането на първите туристи по родното Черноморие темата за отпадането на ДДС преференциите притесни хотелиерите. Причината – повечето пакети за ваканция са продадени още преди края на миналия туристически сезон.

Според Румен Мончев от Съюза на собствениците в "Слънчев бряг" вдигането на ДДС е екзотична мисъл, който едва ли ще се реализира.

"Около нас навсякъде ДДС-тата са ниски, в Турция по време на пандемията беше 1%, сега е 7. В Гърция когато го вдигнаха, събраха за целия сезон ДДС, колкото преди за една седмица. Внасяме пари отвън, няма как да ни пришиват към местния бизнес.", сподели той.

.ДДС за туризма от 20% ще се отрази на крайната цена

"Туроператорите няма да си позволят да загубят 11% заради скрит данък. Резервациите спират, защото не е ясно какъв данък ще плащаме. Когато искаш да събираш повече пари трябва да намаляваш данъците, не да ги увеличаваш.", смята Мончев.

„Днес пускаме на публично обсъждане наредбата, която има проследимост по цялата верига за качеството, количествата и за цените включително”. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев.

Той обясни, че системата ще следи пътят на всички вносни храни по пътя им към българския потребител. Гечев твърди, че подобен регистър би бил много полезен по няколко причини.

Едната е, в случай, че бъде получен сигнал за опасни храни, институциите да могат да изтеглят стоката от пазара до последния брой. Друго предимство, която изтъкна ресорният министър, е, че се улеснява контролът върху търговците.

По думите му стоките – най-вече маслодайният слънчоглед и зърното, които влизат безпрепятствено от Украйна в ЕС, „дебалансират пазара и подбиват и цените, и търсенето” на българските продукти.

„Да, ние сме солидарна с Украйна държава, но цената, която плати България и българските земеделски производители, е изключително висока.”, категоричен беше той.

Земеделският министър обясни и как ще се бори държавата с нелоялните търговски практики

„Когато разликата на цените при производителя и при продавача е повече от 25% брутна цена или 10% нетна цена, те ще трябва да известяват преди това КЗП и КЗК за този по-голям марж”, каза Явор Гечев.

Той уточни, че по темата с тавана на цените тепърва предстоят срещи с представителите на хранителните вериги у нас.

Аграрният министър не скри, че има поскъпване на водата за напояване с между 15 и 300%, но подчерта, че ведомството, което ръководи, прави всичко възможно проблемът да бъде разрешен.

„Имаме много добра комуникация с организаторите на протеста и те много добре знаят нашата декларация, че ние не просто имаме желанието, а ще решим проблема, но първо трябва да се срещна с министъра на финансите. Намерили сме вътрешни резерви да компенсираме така водата, че да не се повишава повече от миналогодишната цена.”, каза още Гечев.

Като причина за поскъпването на водата министърът посочи повишените цени на електроенергията. Той подчерта, че напояването би трябвало да започне през юни.