Кризата в Куба – остър дефицит на енергийни продукти и хранителни стоки

Сериозните икономическо проблеми в Куба се влошават. Тази година дългогодишната икономическа нестабилност на карибския остров достигна своята връхна точка. Комунистическото правителство признава за сложността на ситуацията и се опитва да вземе мерки.

В края на септември министърът на икономиката и министърът на енергетиката оповестиха в национален ефир, че държавата няма средства, с които да закупи храна чужбина. Това обаче, не е единственият проблем на Куба. Островната държава все повече усеща силния дефицит от енергийни продукти, а базовите стоки са на изчерпване.

През октомври се наложи строг режим на тока заради недостиг

Режим на тока в страната не е нещо не обичайно, но неговите нива нараснаха през октомври тази година, поради недостиг на 700 магавата мощност. Това представлява около 20% от цялото потребление на държавата.

За да се избегне наближаващата енергийна криза, островната страна трябва да си набави 120-130 тона дизел месечно, което може да наложи нуждата от съкращаване на услугите на обществения транспорт.

Американското ембарго оказва силен натиск над икономиката на Куба

В края на 50-те години САЩ налага ембарго на Куба. Вече повече от 60 години островната държава не разчита на помощ от САЩ като през този период страната успява да поддържа икономиката стабилна.

През последните няколко години обаче, последиците от дългото ембарго оказват все по-негативно влияние на икономиката на Куба.

По времето на администрацията на Доналд Тръмп, санкциите срещу държави, които търгуват с Куба бяха затегнати. След като администрацията на сегашният президент на САЩ встъпи в длъжност, се заговори за премахване на забраната на американски граждани да посещават карибската държава, но само срещу определени ангажименти. Това не важи обаче за търговските и икономическите ограничения, които все още са в сила.

По оценка на ООН от 2018 година, шестте десетилетия на американско ембарго са нанесли икономически щети за 130 милиарда щатски долара на Куба.

В началото на този месец общото събрание на ООН гласува със 187 гласа в подкрепа на резолюция, която призовава за прекратяване на ембаргото. Държавите, които са против това са САЩ и Израел.

Тази резолюция се гласува от 1992 година насам, но никога не води до резултати. Дългогодишната блокада на Куба допринася за продължителната висока инфлация в страната и острия дефицит на стоки от първа необходимост.

Влошаването на криза във Венецуела влияе негативно на икономиката на Куба

Двете държави са близки съюзници поради сходството си в управлението. През управлението на Уго Чавес и това на Николас Мадуро дълго време доставяха на Куба петрол на много ниски цени.

Поради влошаване на икономическата и политическата ситуация във Венецуела, още през 2021 година страната съкрати доставките на петрол към Хавана.

Освен проблеми с енергийните продукти и хранителните стоки, демографската криза в Куба също се влошава. В рамките само на една година между 2021 и 2022 почти 5% от населението е напуснало страната.