Как се изготвя личен месечен бюджет: 7 важни стъпки

Изпитвате ли трудности със спестяването на пари? Случва ли ви се често в края на месеца нетърпеливо да чакате заплатата си, защото сте изхарчили месечния си бюджет? Не се притеснявайте, едва ли сте сами. Много хора изпитват трудности в разпределението на месечните средства и често остават неприятно изненадани, когато видят, че в сметката им вече няма пари.

Успешното разпределяне на личния и семейния бюджет е предизвикателство за семейства и млади хора, които нямат добро познание за лични финанси. В тази статия ще ви дадем няколко практически съвета как да управлявате по-добре месечните си средства чрез изготвянето на месечен бюджет.

Стъпка 1: Определете вашите приходи

От къде идват вашите приходи? Отговорете на този въпрос и запишете всички източници на доход, сред които заплати, допълнителни приходи от наеми, инвестиции и всички други приходи, които получавате през определения период.

Стъпка 2: Идентифицирайте постоянните си разходи

Всеки има постоянни месечни разходи, които могат да включват наем, сметки, разходи за храна, разходи за колата, транспорт, вноски по кредити и други. Помислете за всички плащания, които имате всеки месец. Запишете ги и ги пресметнете, а след това ги извадете от общите си приходи.

По този начин ще знаете с какъв бюджет разполагате след като заплатите постоянните си разходи за месеца.

Стъпка 3: Помислете какви неочаквани разходи може да имате през месеца

Определянето на приходите и постоянните разходи създава рамка на месечния ви бюджет. Много често обаче е възможно да се наложат непланувани разходи. За да сте максимално подготвени помислете дали през месеца предстоят събития, за които ще ви се наложи да похарчите пари.

Това могат да бъдат рождени дни на роднини, приятели или други семейни празници, на които трябва да присъствате и да подготвите подарък. Към неочакваните разходи може да влизат и планувания пътувания, за които трябва да отделите средства през текущия месец.

Стъпка 4: Винаги отделяйте пари за непредвидени ситуации

Колата няма да ви пита дали е подходящ момент за ремонт. Детето ще се разболее в най-неподходящи момент. Пералнята ще ви предаде, когато нямате пари за нова. Тези събития а част от живота и изискват правенето на непредвидени харчове.

Хубаво е да сте подготвени за такива моменти като отделяте определена сума всеки месец във фонд „Непредвидени събития“, за да може да отреагирате навреме без да ощетявате месечния си бюджет.

Стъпка 5: Проследявайте месечните си разходи

След като извадите от приходите си постоянните си разходи, средствата, които искате да спестите и сумата за непредвидени разходи ви остават пари, с които разполагате през месеца. Независимо каква е сумата е важно да следите баланса и да знаете във всеки един момент с какви средства разполагате.

За тази цел може да използвате някои полезни приложения или таблици, с които да следите разходите си, за да няма неприятни изненади.