Telegram пуска собствена версия на Stories в началото на юли. Основателят и главен изпълнителен директор на чат приложението Павел Дуров сподели новината в своя канал на платформата в понеделник (26 юни).

Желанието на потребителите на Telegram най-после ще бъде удовлетворено

Ефимерният медиен формат, който първоначално бе популяризиран от приложението за снимкови съобщения Snapchat и след това бе копиран от почти всички останали обичани социални медии, ще бъде включен като функция и в платформата на Telegram. Това ще се случи в началото на юли след като приключат и последните вътрешни тестове.

Решението за включване на Stories идва, след като с години потребителите на приложението изразяваха своето желание за включването им. Дуров споделя, че половината от всички запитвания за нови функционалности, които компанията получава са именно за добавяне на прословутите сторита.

Дълго време приложението за моментни съобщения на братята Дуров отказваше да „влезе в кюпа“ и да предостави на потребителите си възможността да добавят и разглеждат кратки истории. Причината – желанието на компанията да не следва сляпо всички останали и да предложи функционалност, която всички други вече притежават.

Сега, когато това вече е факт, стремежът на Telegram е тяхната версия да се отличава сред всички останали.

Сторитата на Телеграм ще бъдат с повече възможности за персонализация

В поста си Дуров споделя за няколко конкретни отлики на Телеграм историите:

  • Поверителност

Потребителите ще имат възможността да определят кой може да вижда всяко едно от сторитата им с усъвършенствана прецизност. Опциите ще са: видимост за всички; за някои контакти, извън изрично посочени; за някои специално селектирани; или за хората от листа с близки приятели.

  • Компактен потребителски интерфейс

Историите ще бъдат поставени в разширяема секция в горната част на чат списъка, което означава, че ще са достъпни, без да отнемат ценно място.

  • Гъвкавост

Ще има възможност за скриване на истории, публикувани от който и да е от контактите на потребителя, чрез преместване в съответен списък, така че те да не се появяват на главния екран.

  • Поддръжка на двойно заснемане

Надграждайки успеха на видео съобщенията на приложението се добавя и опцията за публикуване в история на снимки и видеоклипове, които са заснети от предната и задната камера на телефона едновременно.

  • Време за премахване на историята

При публикуване на сторита ще има опция за определяне за колко време тя да е налична в профила. Възможностите са 6, 12, 24 или 48 часа. Ще може също така да се избере постоянно показване на конкретната история на страницата на профила.

Според главния изпълнителен директор на Телеграм, дори и членовете на екипа, които силно са недоволствали срещу включването на подобна функция са започнали да я оценяват след вътрешните тестове. „Вече не можем да си представим Telegram без нея“, споделя той.

Желанието е функцията да допринесе за добавянето на цвят и живот в профилните страници, правейки ги по-информативни и интригуващи, по-забавни и социални и по-разпознаваеми за аудиторията.