Милиардерът Илон Мъск изглежда има конкуренция в опита си да купи Twitter и да го свали от фондовата борса. Според материал на New York Post частният инвестиционен фонд Thoma Bravo подготвя оферта за услугата за кратки съобщения.

„Те се опитват да се наложат", казва източник, запознат с плановете на инвестиционната фирма.

Thoma Bravo вече притежава технологични гиганти, като разработчика на антивирусен софтуер McAfee.

Според материала на медията все още не е ясно колко висока може да бъде офертата за Twitter на фирмата за частни капиталови инвестиции и кога ще бъде отправена тя. Вътрешен екип на компанията работи по евентуалната сделка, казва информаторът.

Колко предложи Мъск за платформата

Мъск предложи по 54,20 долара на акция и по този начин иска да купи Twitter за общо около 43 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на Tesla заяви, че това е „най-доброто и окончателно предложение“.

Той намекна, че може отново да продаде наличните си акции, ако компанията отхвърли офертата му за враждебно поглъщане. Ако успее, Мъск иска да свали Twitter от фондовата борса.

В понеделник миналата седмица стана ясно, че най-богатият човек в света вече е изкупил 9,2% от всички акции на Twitter. След това компанията предложи на милиардера място в своя влиятелен Борд на директорите.

Само няколко часа след като обяви плановете си обаче, Мъск призна, че „не е сигурен" дали поглъщането ще бъде успешно.

Въпреки това, в случай че офертата му бъде отхвърлена, на конференцията Ted2022 във Ванкувър, Западна Канада, той обяви „план Б". В същото време не обясни как ще изглежда този „план Б".

Мъск, главен изпълнителен директор на автомобилния производител Tesla, е най-богатият човек в света според индекса на милиардерите на Bloomberg. Той е и един от най-известните потребители в Twitter и редовно предизвиква спорове в платформата.

Милиардерът може да се сблъска с проверки от страна на американските регулаторни органи, тъй като е разкрил огромния си дял дни по-късно, отколкото позволяват разпоредбите, и защото го е разкрил в документи, обикновено запазени за пасивни инвестиции.

Влизането в борда на Twitter толкова бързо след разкриването на информацията би могло да усложни този процес.Мъск вече се опитва да излезе от сделката с надзорния орган SEC от 2018 г., с която бяха въведени контролни механизми, свързани с предишните му туитове за Tesla.

На изток темите са полюсно различни

Намиращият се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални призова западните правителства и американските интернет корпорации да открият „информационен фронт" в Русия. В послание до редица западни лидери и главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг Навални написа в Twitter, че те трябва да „разбият пропагандата" на руския президент Владимир Путин „с помощта на възможностите за реклама в социалните медии". И повтори: „Нуждаем се от реклама, много реклама“, предава AFP.

„Комбинацията от наистина безумна пропаганда по всички канали 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, затварянето и блокирането на независими медии и уебсайтове започва да дава резултат", пише той. „Факт е, че по-голямата част от руските граждани имат напълно изкривена представа за това, което се случва в Украйна“.