Основателят и главен изпълнителен директор на производителя на електрически превозни средства Tesla, Илон Мъск е спечелил около 11 милиарда долара през последната година, съобщава БГНЕС, цитирайки списание Forbes.

Това се е случило поради факта, че през 2018 г. Мъск се е съгласил да плаща възнаграждение не в пари, а в акции, когато се постигнат определени показатели за растеж на компанията. Според оценките на списанието през 2020 г. компанията е предоставила право на своя главен изпълнителен директор да изкупи обратно акции, чиято текуща стойност е 13,3 млрд. долара, като Мъск е похарчил 2,3 млрд. долара за тяхното придобиване.

По този начин доходът на генералния директор на Tesla за миналата година възлиза на 11 милиарда долара, десетки пъти по-висок от този на най-близките му конкуренти - Чед Ричисън, който оглавява Paycom, е спечелил 211 милиона долара миналата година, а състоянието на изпълнителния директор на „1Life Healthcare“ Амир Дан Рубин е попълнено само със 199 милиона долара.

В същото време изданието отбелязва, че Мъск все още не може да превърне печалбата си от акции в реални пари, тъй като според условията на контракта той трябва да ги притежава най-малко пет години.

Според условията на споразумението на компанията с главния изпълнителен директор, Мъск ще може да изкупи обратно 101,2 милиона акции, ако бъдат постигнати всички договорени цели, чиято стойност в момента е 67,9 милиарда долара.

Според последните данни на Forbes, в момента Мъск е вторият най-богат човек в света. Със състоянието си от 164,4 милиарда долара той е на второ място след основателя на Amazon Джеф Безос (189,7 милиарда долара).

В тази връзка, Безос също действа светкавично

Наскоро главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос е продал акции на компанията си на стойност около 2,4 милиарда долара. Това стана ясно от подадени в сряда (местно време) уведомления до Американската комисия по ценни книжа и борси.

Безос вече бе монетизирал няколко пъти в близкото минало акции на Amazon. Това е най-голямата му разпродажба за тази година. През февруари и ноември 2020 г. той се раздели с книжа на обща стойност повече от 7 млрд. долара.

57-годишният предприемач основава Amazon през 1994 г. и все още е най-големият единичен акционер на най-големия интернет търговец на дребно. За последно, Amazon имаше пазарна стойност от 1,65 трилиона долара.

През 15-те години, след като Amazon.com стана публично дружество през 1997 г., Безос продаде около една пета от онлайн търговеца за около 2 млрд. долара. Стойността на неговия дял се е увеличила през последните години до такава степен, че вече може да продава сравнително малки дялове за милиарди долари.

Акциите на Amazon се промениха малко през тази година, след като поскъпнаха със 76% през 2020 г., тъй като пандемията на Covid-19 държеше хората далеч от физическите магазини и насърчаваше онлайн пазаруването.

Основателят на Amazon използва продажбите на акции, за да финансира ракетната компания Blue Origin, докато задели 10 млрд. долара на Bezos Earth Fund, за да помогне за противодействие на ефектите от изменението на климата.

Производителят заяви в сряда, че е определил 20 юли за дата за първата си мисия, превозваща хора в космоса, и планира да продаде едно място на ракетата си New Shepard. С прогнозна нетна стойност на активите си за над 190 млрд. долара Безос е най-богатият човек в света, според класациите на Forbes и Bloomberg.

Той възнамерява да се откаже от председателството на Борда на директорите в Amazon през третото тримесечие и след това да стане изпълнителен председател на Борда на директорите на групата.

Какво ще е това лято и на какво ще обърнат внимание хората

Компанията майка на платформите за запознанства Tinder, Hinge, OkCupid и Match.com очаква да продължи да има отличен бизнес след силния си старт на годината.

„Очакваме лято на любовта", обяви главният изпълнителен директор на Match Group Шар Дъби след представянето на тримесечния отчет във вторник след края на борсовата сесия.

През първото тримесечие приходите са нараснали с 23% на годишна база до 668 млн. долара благодарение на значително по-високите абонаментни данни. Нетната печалба е била 174,3 млн. долара след загуба от над 200 млн. долара за същия период на миналата година.

Още по-голям бум базираната в Далас Match очаква през лятото. За текущото тримесечие групата обяви очакванията си за приходи в размер между 680 млн. и 690 млн. долара. Това очевидно надмина очакванията на анализаторите, които в анкета на Bloomberg прогнозираха средно 678,6 млн. долара. В следборсовата сесия акциите поскъпнаха с над 6 процента.

Match очаква печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизация в диапазона от 255 до 260 млн. долара, тъй като продължава да харчи повече за продажби и маркетинг. Според данните, събрани от Bloomberg, анализаторите средно очакваха 267,3 милиона долара.

„Излизайки от първото тримесечие, наблюдаваме подобряване на тенденциите в портфолиото“, заяви главният изпълнителен директор Шар Дъби в писмо до акционерите.

Бизнесът се развиваше добре и по време на пандемията, но трябва да се подобри допълнително благодарение на увеличаването на ваксинациите и връщането към живот с по-малко социална дистанция, пише още шефът на Match Group Дъби в писмото до акционерите. „Оптимистични сме, че инерцията ще продължи през останалата част от годината“.