Надпреварата за най-добрия корпоративен софтуер, базирани на изкуствен интелект (ИИ), се изостря. В четвъртък Microsoft представи подобрения на всички приложения на Office като PowerPoint, Word, Teams или Excel, в които много работни стъпки ще бъдат поети от изкуствения интелект.

„Това е революция", заяви Джаред Спатаро, отговорният мениджър в Microsoft. Спатаро е вицепрезидент, отговорен за подразделението Modern Work and Business Applications.

Асистентите с изкуствен интелект, наречени съпилоти (Copilots), ще могат да генерират цели документи, имейли и слайдове въз основа на знанията, които софтуерът е придобил при сканиране на корпоративни файлове и слушане на конферентни разговори.

Технологията ще дебютира през следващите месеци, а Microsoft вече я тества с 20 компании, включително осем от Fortune 500, които отказа да назове, предава Bloomberg.

„Това е следващата голяма стъпка за нас - да я внедрим в инструментите, които всеки използва всеки ден за работата си.", заяви главният изпълнителен директор Сатя Надела в интервю.

Новата технология ще помогне на хората да създават “страхотно съдържание, страхотни документи, страхотни PowerPoint документи, изкуство, както и да правят сложни анализи с помощта на заявки на естествен език.", каза той.

Ще превърнат ли този тип инструменти светът в различно място

По време на презентацията на новите услуги асистентът обобщаваше съдържанието на телефонни конференции, създаваше слайдове за презентации от текстови документи със съответстващи изображения и формулираше лекции. Спатаро не назова конкретна дата за въвеждането, но говори за функциите, които в момента се тестват от 20-те пилотни компании.

Съпилотът за работа ще „превърне думите Ви в най-мощния инструмент за продуктивност в света", обяви Спатаро.

„Средностатистическият човек използва по-малко от десет процента от това, което PowerPoint може да направи. Copilot отключва останалите 90 процента.“, заяви от своя страна мениджърът на Microsoft Сумит Чаухан.

„Вярваме, че това следващо поколение на изкуствения интелект ще отприщи нова вълна на растеж на производителността", добави накрая Надела.

Колко ще трае развитието на подобен тип технология

В рамките на няколко седмици ръководителят на компанията представи няколко нови продукта, базирани на изкуствен интелект. В началото на февруари например Надела представи търсачката Bing, която е разширена и включва функции на изкуствен интелект.

Зад целия този тласък стои тясно партньорство със стартъпа OpenAI. Базираната в Сан Франциско компания предоставя езиковия модел, който захранва приложенията на Microsoft.

Във вторник OpenAI представи преработена версия на своя модел, наречена GPT-4. Тази версия вече се използва в продуктите на Microsoft, казва Спатаро. Според оценки на индустрията Microsoft е инвестирала в OpenAI около 13 млрд. долара.

„Имаме тясно партньорство", заяви тогава главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман. Microsoft използва сътрудничеството, за да се противопостави на конкурента си Google.