Рядко средата за Европейската централна банка (ЕЦБ) се е променяла толкова бързо, колкото през последните седем дни. Само допреди седмица инвеститорите предполагаха поредица от по-нататъшни повишения на лихвените проценти в еврозоната.

След фалита на Silicon Valley Bank и сътресенията в банковия сектор, свързани и със случващото се в Credit Swisse, това очакване на практика се изпари. Ръководителят на централната банка Кристин Лагард сега е първият високопоставен централен банкер, който ще прави подробно публично изявление след последните събития във финансовия свят.

Повечето експерти все още очакват тя да обяви повишение на лихвения процент с половин процентен пункт, както бе сигнализирала по-рано. Но като се има предвид динамиката от последните няколко дни, в момента експертите са много предпазливи по отношение на прогнозите.

„Решението на ЕЦБ трябва да бъде обявено след 24 часа. В момента това изглежда като много време."

– написа ден преди заседанието на съвета Пиет Кристиансен, икономист в датската Danske Bank.

Интересно ще бъде не само дали ЕЦБ ще осъществи повишението, но и дали ще сигнализира за подобни ходове за следващите заседания, както направи наскоро. Инвеститорите вероятно ще обърнат особено внимание на въпросите за рисковете в банковия сектор.

Освен това ЕЦБ ще представи нови прогнози за инфлацията и растежа. Handelsblatt обобщава четирите теми, които ще имат значение в четвъртък.

Ще повиши ли ЕЦБ лихвените проценти

Всъщност повишаването на лихвените проценти в четвъртък е предрешено. Председателят на ЕЦБ Лагард няколко пъти ясно сигнализира за това.

„Като се има предвид основния инфлационен натиск, възнамеряваме да повишим лихвените проценти с още 50 базисни пункта на следващото ни заседание през март.", заяви тя пред Европейския парламент в средата на февруари.

С оглед на неотдавнашните сътресения след фалита на SVB обаче се чуват гласове, които призовават централната банка да бъде предпазлива. Бившият член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Лоренцо Бини Смаги пледира пред Börsen-Zeitung за промяна в плановете на централната банка за повишаване на лихвените проценти.

Ще се придържа ли ЕЦБ към своите планове

Повечето икономисти обаче предполагат, че централната банка ще се придържа към плановете си. Наред с други причини, защото едно отклонение би могло да се възприеме от пазарите като сигнал за тревога.

„Рискът ЕЦБ да повиши лихвените проценти с 25 базисни пункта не е нулев, но е малък."

- казва Фредерик Дюкрозе, икономист в швейцарския фонд за управление на активи Pictet.

Дирк Шумахер, икономист във френската инвестиционна банка Natixis, е на подобно мнение. „Ефектът на заразата изглежда умерен в момента и все още не оправдава отклонение от обявения план", казва той.

Пространството за маневриране на централната банка се смята за ограничено, тъй като основната инфлация в еврозоната, по-специално наскоро, се повиши до нов рекорден връх от 5,6%. Това е най-високата стойност от началото на паричния съюз.

Стойността се отнася до увеличението на цените, коригирано с отчитане на енергията и храните. Централните банкери обръщат голямо внимание на базисната инфлация, тъй като тя се смята за добър показател за средносрочната инфлационна тенденция.