… за да бъдем максимално продуктивни на работното си място, да вършим работата си добре, да не се чувстваме притиснати от времето за приключване на проекти и все пак да сме щастливи? Проучване показва, че идеалното работно време на седмична база сумирано е 38 часа или осреднено по 7,6 ч. на ден в 5-дневна работна седмица. Не е много далеч от 40, нали?

Повечето часове на седмична база не означават повече продуктивност

Проучване, което цели да открие каква е връзката между отработените часове седмично и продуктивността по време на работа, показва че производителността пада рязко при 50-часова работна седмица, а след 55-тия час не допринася с нищо повече. Изследването, публикувано през 2014 г. в Станфордския университет, доказва, че дори и да работите 70 часа седмично, за тези 15 часа над 55 всъщност няма да произведете нищо.

Друго проучване, направено от СЗО, завършва с изводите, че при работа средно по 55 часа или повече на седмица се увеличава рискът от инсулт с цели 35% и рискът от смърт, причинена от сърдечно заболяване - със 17%, при сравнение с работа от средно 35-40 часа седмично.

Освен това изследователите доказват още, че почти половината от изследваните работници споделят, че се чувстват притиснати от времето на работа и над половината от тях усещат, че това довежда до високи стресови нива като резултат.

Какво казва проучването за идеалното седмично работно време

Писателката Лора Вандеркам, изявяваща се като експерт по менажиране на времето, провежда проучване за целите на своята книга, на базата на което да се установи как количеството часове, които работим всеки ден влияе върху това колко време усещаме, че имаме.

От 900-те души, участвали в проучването, средно всеки е работил по 8,3 часа на ден. Резултатите от проучването показват, че само 1 час дневно е вододелът между работниците, които усещат, че имат много време, за да свършат работата си и тези, които се чувстват притиснати от времето.

Тези, които чувстват, че имат най-малко време като цяло, са работили 8,6 часа дневно, а тези, които споделят, че времето им е предостатъчно, са работили 7,6 часа.

Искате да не се чувствате в постоянно бързане и сякаш времето никога не ви е достатъчно? Изпробвайте да работите по малко над 7ч30мин дневно, което ще ви доведе и до идеалната 38-часова работна седмица.

Щастието ни според броя часове, в които сме на работа

38-часова работна седмица е много близка до тази в Дания, която е сред първите 3 най-щастливи страни, според Световния доклад за щастието за всяка година от последните 8 лета. Датчаните са толкова продуктивни, колкото и всички останали, но рядко някой работи по повече от 37 часа на седмична база и най-често затварят вратата на офиса след себе си до 16 или 17 ч. всеки ден.

Дан Бютнър, експерт по щастието, изследвал резултатите от проучване за Gallup-Sharecare Weel-Being Index и проучил сам на място някои от най-щастливите страни глобално. Неговият съвет е да се опитаме да работим на непълен работен ден, така че да отработваме по средно 30 до 35 часа седмично.

Той също така препоръчва почивка от 6 седмици годишно за оптимално щастие. Дори съветва, ако това не е предвидено предварително, да се правят преговори с работодателя за увеличаване на отпуска до заветната цел.