Август месец е доста натоварен откъм новости в популярната платформа за видеа. Започна с оповестяването на 6 новости около кратките видеа на YouTube, мина през обявяване началото на тестове за автоматично резюмиране на клиповете от AI и продължава да вади нови карти от ръкава, а месецът все още не е свършил. На свой ред запретваме нашите, за да обобщим какво ново се опече във фурната на Ютюб този месец.

Функция за търсене на песен по тананикане в YouTube

Съвсем прясно, вчера излезе новината, че от компанията започват да тестват нова функционалност, която да помага на потребителите да открият песента, която търсят само чрез тананикане.

Сещате ли се за такъв момент, в който в ума ви изниква част от песен с нейната мелодия, но без нито една думичка, която да можете да закрепите към нея? Ако тестовете са успешни, ще можем да се радваме на функция, която разгадава коя е песента само по тананикане на поне 3 секунди от нея.

В блога си Ютюб обяви, че тестовете ще започнат в приложението на устройства с Android и ще се проведат само в избрана група потребители, които ще имат възможност да превключат от „гласово търсене“ в приложението към новото „търсене на песни“. Ако приложението успее да „разбере“ коя е песента, то автоматично ще отведе потребителя към официално музикално съдържание, генериран от потребител клип и/или кратък клип (Shorts).

Естествено, тази функция не е нищо ново в света на технологиите. Shazam също предлага познаване на песни по тананикане, но запасът им от песни е доста по-малък от този на Ютюб, което най-вероятно ще се окаже печелившият коз на платформата за видеа. Подобна функция е налична и в Google Search от 2020 г.

YouTube Shorts новости

По-рано през месеца, отново в официалния блог на платформата, бяха обявени 6 нови инструмента за обработката и създаването на кратки видеа в Ютюб.

От 6-те новообявени инструмента най-голям интерес представлява възможността за живо излъчване, благодарение на навлизането на livestream discover в Shorts. Вертикалното предаване на живо ще бъде препоръчвано на потребителите, които разглеждат серия кратки видеа чрез swipe. За сравнение TikTok пусна същата функционалност през юли.

Друг нов инструмент е колаборацията в опциите за ремикс на създаваното видео съдържание. Създателите ще могат лесно да правят „съвместни“ клипове, реагирайки на видео съдържанието на друг потребител само с докосване. Функцията “Collab” ще им даде възможност да записват собствени клипове във формат на разделен екран до друг клип на друг създател в базовата платформа или тази за кратки видеа.

Друга функционалност е замислена да позволява на потребителите веднага щом получат вдъхновение от гледането на чуждо видео съдържание, да могат да започнат да записват свое такова, обединявайки аудио и ефекти от клипа, който ги е вдъхновил за ремикс.

Планира се и пускането на нови стикери и ефекти, включително стикер за Q&A, който ще позволява на създателите да получат директна интеракция от техните зрители, улеснявайки събирането на материал за следващо видео.

Тези и други новости идват на фона на разрастването на YouTube Shorts на над 2 млрд. месечни гледания и изграждането на стабилна зрителска база на много нови създатели само чрез създаване на кратки клипове, което бе въведено в платформата през септември 2020 г.