Сривът на криптоимперията FTX на Сам Банкман-Фрид през ноември видимо навреди на други криптоиграчи. Но има и друго, по-малко очевидно въздействие: върху мрежа от технолози, свързани с Украйна, пише редакторът за САЩ на Financial Times Джилиън Тет.

Филантропският FTX Future Fund доскоро предоставяше дискретна подкрепа на предприемачи, разработващи иновативни военни инструменти за Украйна. Тези технолози сега казват, че се борят да намерят алтернативни донори след „болезнения“ шок от срива на криптоборсата.

Дано намерят. Но тази последна криза подчертава по-мащабен момент: продължилата девет месеца война в Украйна отприщи някои неортодоксални масови иновации, които инвеститорите и политиците би било добре да наблюдават.

Най-вече се появи глобална мрежа от технологични таланти, които симпатизират на каузата на Украйна – отчасти защото страната беше домакин на множество услуги за информационни технологии на компании от целия свят преди войната.

Тъй като украинците използват тази мрежа, за да търсят идеи, които могат да тестват, или „хакнат“, на бойното поле, това предизвиква някои „изключителни иновации“, както наскоро отбеляза Брад Смит, президент на Microsoft.

Някои от великите открития са именно във войните

Освен това тихо се прекрояват някои елементи от военното дело. В Америка през 20 век пробивите във военните технологии обикновено идваха или от гигантски компании като Lockheed Martin и Raytheon, или от финансирани от правителството институции като Американската агенция за авангардни изследователски проекти в областта на отбраната (Darpa).

Агенцията създаде иновации като системите за глобално позициониране и дроновете, които впоследствие намериха място в гражданските технологии.

Днес обаче има скок в бързата масова импровизация от така наречените „недържавни играчи“, включително терористи. Един пример са съобщенията, че хутите в Йемен използват 3D принтери за производство на дронове.

Кое е наистина впечатляващото в Украйна

Това, което е поразително в Украйна обаче е, че благодарение на интернет децентрализираните мрежи се възпроизвеждат в голям мащаб. Понякога това включва технологични гиганти.

Google предложи поддръжка както по видим, така и по по-малко видим начин.

(Един пример за първото е, че понякога изключва части от своите карти за локация на трафика, за да помогне на украинската отбрана.) Microsoft също предоставя поддръжка за киберсигурност – въпреки че дори Смит отбелязва, че енергичната реакция на самите украинци е това, което е било от решаващо значение за отблъскването на руските атаки.

Междувременно SpaceX на Илон Мъск достави цивилни интернет терминали Starlink, за да подпомогне сателитните комуникации на Украйна. Впоследствие той охладня, посочвайки, че никога не ги е планирал за военна употреба.

Но се говори, че украинската технологична мрежа сега трескаво тества алтернативни сателитни системи за подкрепа на войниците на фронтовата линия.