В необичайно директни думи държавният и партиен лидер на Китай Си Дзинпин обвини САЩ и Запада, че се опитват да забавят възхода на страната му в света.

В кулоарите на провеждащото се в момента годишно заседание на Народното събрание в Пекин президентът заяви, цитиран отдържавните медии, че средата за развитие на Китай се е „променила драматично" и че несигурността значително се е увеличила, като отправи рядка пряка критика към най-големия търговски партньор на страната.

„По-специално западните страни, начело със САЩ, се стремят към всеобхватно сдържане, обкръжаване и потискане на Китай, което поставя безпрецедентни сериозни предизвикателства пред развитието на Китай".

Пред какво е изправен Китай

В същото време Китай е изправен пред множество трудности, заяви Си Дзинпин, като посочи за пример многократните избухвания на Covid-19 и нарастващия натиск върху втората по големина икономика.

Миналата година Китай не успя да постигне поставената от ръководството цел за растеж от 5,5% с цели 2,5 процентни пункта. Си подчерта значението на частния сектор за китайската икономика и призова компаниите да засилят иновациите и да играят по-голяма роля в установяването на технологична независимост.

Откритата критика на Си Дзинпин се отличаваше от предишни изявления, в които китайското ръководство предимно говореше неясно за „някои страни", без да назовава пряко САЩ или Запада.

Как да обвиниш САЩ без да споменеш САЩ

Забележките бяха направени по време на дискусии с делегати на Консултативната конференция – консултативен орган от видни личности, който заседава заедно с Народното събрание.

Коментарите на китайския президент подчертават нарастващото напрежение между САЩ и Китай, особено по отношение на напредналите технологии, и повдигат въпроса дали двете страни могат да създадат предпазни огради, за да намалят риска от грешни решения.

След като Си и президентът Джо Байдън обещаха да подобрят връзките по време на среща през ноември, отношенията отново се влошиха.

В допълнение към опасенията във връзка с предполагаемия китайски шпионски балон, който САЩ свалиха миналия месец, администрацията на Байдън продължи да предприема действия за предотвратяване на достъпа на големи китайски компании до американски технологии.

По-рано тази година САЩ също така мобилизираха Япония и Нидерландия да ограничат износа на някои съвременни машини за производство на чипове за Китай, до голяма степен с цел ограничаване на военната експанзия.