Китай въведе официално днес механизъм за ограничаване на дейността на чуждестранни компании в отговор на американската забрана за качване на приложенията ТикТок (TikTok) и УиЧат (WeChat) от утре, предаде Франс прес.

Китайският списък на "ненадеждни организации", в който имената на чуждестранни компании не се съобщават публично, предвижда евентуални санкции, включващи глоби, ограничаване на дейности и дори на достъпа на материали и персонал до Китай.

Влизането му в сила се възприема като отговор на подобен списък, съставен от Вашингтон с цел да бъде изключен китайският телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei) от американския пазар и след това да последват мерки срещу ТикТок и УиЧат.

По-рано китайското министерство на търговията предупреди, че ако САЩ продължат с едностранните действия, Китай ще приеме необходимите мерки, за да защити правата и интересите на китайските компании.

Според американското търговско министерство Китайската комунистическа партия е доказала, че има средствата и намерението да използва тези приложения, за да застраши националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ.

Вашингтон обаче остави вратичка за ТикТок - много популярно приложение сред младежите, позволяващо заснемане и споделяне на кратки видеа - като му даде срок до 12 ноември, преди да забрани изцяло дейността му в САЩ. Сегашните му потребители просто няма да могат да го обновяват.

Ако дотогава приложението отстрани проблемите за националната сигурност, забраната за качване може да бъде отменена, посочи министерството на търговията.

Приложението УиЧат обаче, което има около 19 милиона потребители в САЩ, от утре ще бъде почти напълно дезактивирано на американска територия.

В момента преговорите на компанията майка на ТикТок, БайтДенс (ByteDance), за продажба на американските й дейности на американска компания са в застой.

Вчера ТикТок поиска от американски съд да блокира забраната на администрацията на президента Доналд Тръмп, уверявайки, че дава максимални гаранции за сигурността и личния живот на американските потребители, които са 100 милиона.

Споразумението вече е изготвено

Видеоприложението ТикТок (TikTok), филиал на китайската компания БайтДенс (ByteDance), обяви тази вечер, че е подготвило споразумение, правещо американската софтуерна компания Оракъл (Oracle) негов технологичен партньор в САЩ, а компанията Уолмарт (Walmart) - търговски партньор.

"Радваме се, че предложението на ТикТок, Оракъл и Уолмарт разрешава проблемите със сигурността, посочени от американската администрация и урежда въпросите относно бъдещето на ТикТок в САЩ", заяви говорител.

По-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е "дал благословията си на сделката". Той съобщи, че тя ще доведе до създаването на нова компания, която вероятно ще бъде базирана в Тексас и под контрола на Оракъл и Уолмарт, съобщава Асошиейтед прес.

Според президента американският сегмент от социалната мрежа "няма да има отношение към нито една друга страна".

Американското министерство на търговията съобщи, че "предвид неотдавнашното положително развитие" и по указание на президента Доналд Тръмп ще отложи с една седмица до 27 септември нареждането до Епъл и Гугъл да спрат свалянето на приложението ТикТок, съобщи Ройтерс.

Приложението TikTok, филиал на китайската компания ByteDance, обяви снощи, че е подготвило споразумение, правещо американската софтуерна компания Oracle негов технологичен партньор в САЩ, а компанията Walmart - търговски партньор, предаде Франс прес.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е "дал благословията си на сделката". Той съобщи, че тя ще доведе до създаването на нова компания, която вероятно ще бъде базирана в Тексас и под контрола на Оракъл и Уолмарт, съобщава Асошиейтед прес.

Според президента американският сегмент от социалната мрежа "няма да има отношение към нито една друга страна", отбелязва ТАСС.

Американското министерство на търговията съобщи, че "предвид неотдавнашното положително развитие" и по указание на президента Доналд Тръмп ще отложи с една седмица до 27 септември нареждането до Apple и Google да спрат свалянето на приложението ТикТок.

ТикТок ще разбере съдбата си съвсем скоро

През август Доналд Тръмп подписа два указа, с които забранява на американски граждани и компании да имат бизнес отношения с китайските приложения WeChat и TikTok, тъй като те събират прекалено много лични данни, които се пазят на китайски сървъри, а това според него е заплаха за националната сигурност на САЩ.

Забраната за WeChat остава, но приложението така или иначе има огромна конкуренция в САЩ.

Тогава президентът предложи американски фирми да купят китайските приложения за Америка. Сделките по закупуването трябваше да се финализират най-късно до 15 септември, а мерките влизат в сила от 20 септември. В началото се очакваше Microsoft да придобие ТikTok, но BiteDance отказа предложенията ѝ, така единствен възможен купувач остана Oracle.

ТикТок е приложение за видеосподеляне, събира данни на потребитерите, включително какво гледат хората, съответните коментари, местоположение, модел на телефона. Същото правят и други социални мрежи като фейсбук.

Този месец ТикТок обяви, че има 100 милиона потребители по света. УиЧат е наричано в Китай "приложение за всичко", позволява изпращане на съобщения и мобилни плащания. Потребителите в света са един милиард месечно.

Китайският механизъм за санкции не споменава конкретни компании, но определя критерии за включване в бъдещ наказателен списък. До него водят действия, които засягат националния суверенитет на страната, нейната сигурност и развитие, както и нарушение на международно приетите търговско-икономически правила. Възможните санкции са глоби, ограничаване на дейността и на вноса на материали и персонал в Китай.