Тъй като финансовите възможности на почти всеки човек са малко или много ограничени, доста често при покупка на уреди за дома цената се превръща във водещ фактор, ръководещ нашия избор.

Това е абсолютно разбираемо, но понякога, особено когато се касае за покупка на климатик, този метод на подбор всъщност може да ни подтикне да купим не най-подходящия уред.

Кои уреди са на по-ниски цени

Ако сте си избрали климатик и забележите, че цената му е ниска, а това е важен фактор за вас, помислете добре каква може да е причината за това и не го купувайте преди да се уверите, че причината за достъпната цена не е проблем във вашия случай (за да намерите климатици на страхотни цени, разгледайте в Klimatici.bg).

Конвенционален климатик

Най-често срещаните климатици на по-достъпна цена са конвенционалните уреди. Вие може да се изкушите да си купите нещо подобно, но всъщност това е голяма грешка, защото конвенционалните уреди харчат доста повече.

За да сме по-точни, разходът на ток е с около 30% повече, отколкото при инверторите, които са иначе малко по-скъпи. В този ред на мисли, при подобни обстоятелства можете да похарчите повече сега, но пък ще пестите всеки месец години напред.

Ниска мощност

Друг фактор, който прави цените на климатиците ниски е по-ниската мощност. Всъщност, ниската мощност не е нещо лошо, поне ако се случи да се купи такъв уред за малка стая.

Проблемът възниква ако стаята е по-просторна и има по-голяма кубатура, а климатикът е предназначен за малко помещение. Тогава уредът може да работи постоянно на пълни обороти и пак да не достигне желаната температура в стаята.

Ако обаче имате нужда от климатик за малка стая и сте попаднали на инвертор на ниска цена с ниска мощност, това не е нещо, от което да се притеснявате.

Някои марки са по-достъпни от други

Макар че винаги е по-добре да се купи уред от премиум клас, например някой японски климатик, това съвсем не означава, че по-бюджетните климатици не могат да са доста добър избор за покупка във вашия случай.

Някои производители просто имат по-ниски разходи за труд, просто защото произвеждат продукцията си в страна с по-ниски разходи за труд (например Китай), докато в други страни това може да е основен разход в производството на техника.