Всеки го е изживявал – гледате си работата спокойно и изведнъж отникъде ви връхлита спомен за ситуация, в която сте се изложили, и изведнъж ви иде да потънете в небитието.

Дори най-малките неща могат след години отново да ни карат да се срамуваме, въпреки, че идва момент, в който искрено ни успокоява това, че всички вече са забравили. След като дребни неща, като това, че сте казали глупост пред много хора, ни влияят толкова, какво остава за ситуации, които са били толкова унизителни, че са ни нанесли дълготрайна травма?

За да разберем как най-добре да се справим с тези неприятни спомени първо трябва да погледнем към корена на проблема и да видим какво казва психологията за него.

Защо си припомняме моменти на унижение

Дори да не са травматични, спомените за моменти, в които сме се изложили, могат наистина да съсипят преживяванията ни. Болката и притеснението, което причиняват, са изключително големи, но въпреки това са нормални за всеки един човек.

Част от причината да се притесняваме толкова много е, че често забравяме, че в нашите мисли споменът е много по-силен, отколкото в мислите на околните. Често пъти на тях дори не им е направило толкова силно впечатление.

Освен това е много по-лесно да проявиш съчувствие към друг човек, който се е изложил, отколкото сам да си простиш подобна грешка.

Подобни спомени всъщност изпращат сигнали към мозъка, в резултат на което амигдалата ни произвежда адреналин, който ни кара да изпитваме неприятните усещания.

Добрата новина е, че можем да възпрем този процес като положим малко усилия да контролираме емоциите си. За да контролираме срамните спомени можем да приложим следните тактики:

  • Да приемем, че сме човешки същества и това е нормално;
  • Да се фокусираме върху настоящето;
  • Да си припомним, че тази случка не ни влияе в конкретния момент;
  • Да се заемем с дейност, която да ни разсее от спомена;
  • Да изместим вниманието си към спомени за минали успехи;
  • Да разберем кое най-често събужда спомените;
  • Да се посмеем на самите себе си;
  • Да споделим с приятели;
  • Да простим миналите си грешки;
  • Да си спомним, че известни личности също се излагат.

Атаката на тези унизителни спомени може да бъде неутрализирана като приложим гореизброените подходи. Другата добра новина е, че колкото по-често ги прилагаме успешно, толкова по-малко ще ни влияят този тип спомени.

Кога срамните спомени алармират за психологически проблем

В нормална ситуация с изброените психологически тактики лесно можем да се отървем от проблема. Ако се оказва обаче, че сме безсилни и твърде често оставяме лошите спомени да ни тормозят и да ни карат да се самобичуваме, значи има психологически проблем.

Този проблем се асоциира с повишени нива на тревожност и стрес, прекомерно самосъжаление и депресия. В такъв случай се изисква сериозно да се заемем с търсене на решение на проблема, което може да бъде комплексно.