Ако "Сиела Норма" поеме и този път осигуряването на машините за изборите, компанията ще има нужда от около 50 дни, за да подготви устройствата. Това каза изпълнителният директор на фирмата, която досега осигурява устройствата за гласуване – Веселин Тодоров.

Той уточни, че все още "Сиела Норма" няма сключен договор за доставка и поддръжка на машините за изборите на 2 април.

И допълни, че предвид краткия срок за произвеждане на вота, едва ли ще се намери друга фирма, която да е в готовност да осигури машинното гласуване.

Според Тодоров промените в Изборния кодекс няма да създадат сериозни пречки около организацията на машинния вот, но е важно до 8 февруари да има яснота какви са изискванията за превръщането на разписката от машината в бюлетина.

За да се превърне разписката от машината в бюлетина, ще трябва да се добавят около 10 см. към дължината ѝ. Тодоров пресметна, че ако това се случи, от една ролка ще могат да излязат около 140-150 действителни бюлетини за гласуване.

По думите му 24 март е крайната дата, в която БНБ трябва да достави ролките за машините за изборите на 2 април.

Тодоров посочи, че фирмата вече разговаря с ЦИК по организацията на вота на 2 април. Вероятно компанията ще иска около 10-процентно увеличение на цената за доставка и поддръжка на машини.

Каква е позицията на „Сиела Норма“

От "Сиела Норма" са сменили съобщението "Протоколът е подправен", което се изписа на екраните на няколко машини на последните избори и предизвика смут сред много избиратели. Освен това всяка разписка от машините за гласуване има QR-код, с който вотът е електронно подписан и може да се установи кога в коя секция е гласувано. "Това е доста по-надеждна защита от всякакви традиционни печатарски техники", каза Тодоров.

Според него е добре да се удължи срокът, в който партиите могат да получат изходния код на машините за гласуване. Досега беше един ден, може да се направи десет, каза Тодоров.

Състоянието на ЦИК и кой ще охранява

Към момента в складовете на ЦИК има 12 837 машини за гласуване. Те се охраняват от жандармерия.

Предсрочните избори на 2 април може и да не са последните парламентарни за 2023 г., прогнозират политолози. Наесен в България може да има избори 3 в 1. Това мнение изразиха по Нова телевизия политолозите Димитър Ганев от „Тренд” и Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл”.

Според тях ако след предстоящия вот тази пролет отново не бъде съставено редовно правителство, може да има нови избори заедно с месния вот есента. От едната страна, е хартиената коалиция (ГЕРБ, БСП и ДПС), от другата – „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, Но въпросът е кой по-малък ще успее да влезе в парламента, обясниха те.