Инсулиновата резистентност е разпространено състояние. Според Световната здравна организация един от трима души от населението на света има проблеми с нивата на кръвна захар. Това състояние не е за пренебрегване и към него трябва да се отнасяме в необходимото внимание, защото това е една от основните причини за развитие на диабет тип 2.

Инсулиновата резистентност възниква, когато клетките започват да се съпротивляват и игнорират сигналите на инсулина. Това е хормонът, който е отговорен за изпращане на глюкозата от кръвния поток към клетките в организма.

Когато клетките не реагират на инсулиновия сигнал се случва натрупване на твърде много глюкоза в кръвния поток. Това увеличава риска от преддиабетно състояние и развитието на диабет тип 2.

Спазването на определени хранителни навици може да намали рисковете, които идват с наличието на инсулинова резистентност. Ограничаването на консумацията на определени храни може да подобри нивата на инсулин в организъма и да предотврати развитието на преддиабетно състояние.

Храни с положително влияние върху инсулиновата резистентност

Следва да изброим някои храни, които имат положително влияние върху новата на инсулин в организма. Изборът на правилните храни от всяка от изброените групи с хранителни продукти е от ключово значение за овладяването на инсулиновата резистентност.

Зеленчуци

Зеленчуците са ниско ниво на калории и въглехидрати. Те имат високо съдържание на фибри, което ги прави чудесен хранителен продукт за запазване на ниското ниво на кръвна захар. Трябва да внимавате със зеленчуците богати на нишесте. Това са картофи, грах и царевица. Тези зеленчуци имат високо съдържание на въглехидрати.

В следващия списък са представени зеленчуци с без нишесте, които са подходящи при инсулинова резистентност:

  • Зеленолистни зеленчуци;
  • Кръстоцветни зеленчуци;
  • Аспержи;
  • Моркови;
  • Краставици;
  • Зелен боб;
  • Чушки;
  • Тиквички.

Плодове

Плодовете съдържат бързи въглехидрати и затова понякога им се придава лоша слава. Плодовете могат да имат положително влияние върху инсулиновата резистентност. Те са богати на витамини, минерали и фибри. Препоръчително е да хапвате плодове, за да заситите желанието си за сладко. 

Представяме ви плодовете, които имат доказано влияние за намаляване на инсулиновата резистентност:

  • Горски плодове;
  • Цитрусови плодове;
  • Киви;
  • Праскови;
  • Нектарини;
  • Кайсии;
  • Пъпеш.

Бобови култури и варива

Тези хранителни продукти имат високо съдържание на фибри, растителни протеини, витамини, минерали и антиоксиданти. Консумацията на бобови култури и варива покачва нивата на кръвната захар. Може да включите в диетата си следните бобови култури и варива.

  • Черен боб;
  • Нахут;
  • Едамаме;
  • Фасул;
  • Леща;
  • Боб Лима;
  • Зрял грах;
  • Соя.

Млечни продукти

Хранителните продукти направени от мляко са богати на калций. Това е важен елемент, който поддържа здрави коси и зъби. Препоръчително е да консумирате млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и подсладители. Добре е да избягвате пълномаслените млека, защото високия прием на наситени мазнини е свързва с инсулиновата резистентност.

Риба

Рибата е богата на омега-3 мастни киселини. Тези елементи намаляват риска от сърдечно съдови заболявания, от които хората с диабет страдат по-често. Препоръчано е по-възрастните хора да консумират често риба, за да осигурят защита за сърдечно-съдовата система.

Най-богатите риби на омега-3 мастни киселини са:

  • Херинга;
  • Скумрия;
  • Дъгова пъстърва;
  • Сьомга;
  • Сардини;
  • Риба тон.

Източници на чист протеин

Увеличаването на приема на хранителни продукти, които доставят чист протеин, намалява инсулиновата резистентност. Месото е един от най-добрите източници на чист протеин. Уловката е, че трябва да консумирате чисто и сухо месо, което е сравнително трудно изпълнима задача.

В списъка ви предлагаме някои видове месо, чрез които може да си набавите чист протеин:

  • Пилешко месо;
  • Пуешко месо;
  • Свинско бон филе;
  • Агнешко месо;
  • Телешко месо;
  • Чисто червено говеждо месо;
  • Бяла риба.

Разбира се има и някои храни, чийто прием трябва да се избягва. Това основно са храните съдържащи рафинирана захар, която влияе в негативен аспект на инсулиновата резистентност. Алкохолът също не е препоръчителен ако имате повишен риск от преддиабетно състояние.