Едва ли има човек, който да не е изпитвал онова усещане в стомаха си, когато премисля дадено събитие с цел да намери правилното решение. Малко по-малко това усещане се превръща в чувство на безизходица. От една безобидна житейска ситуация, събитието се превръща в голям проблем, за който си мислим, че никога няма да намерим решение.

Ето как нашият мозък сам започва да създава негативни събития, които подхранват чувството на тревожност. Понякога е трудно да регулираме премислянето и безпокойството, което то ни носи, но знаейки, че подобна ситуация може да има и положителна страна, ние ще успеем да погледнем на тревожността от друг ъгъл.

Начинът, по който възприемаме чувството за безпокойство и тревожност определя дали това ще има негативен или позитивен ефект върху живота ни. На пръв поглед това изглежда толкова лесно – просто промяна на възприятието на ситуацията, която ни носи безпокойство, но всъщност мозъка ни саботира постоянно и се връща към познати модели и емоции.

Поради това, че живеем в забързан, хаотичен и несигурен свят тревожността може да се превърне в напрежение и страх, който се подхранва от заложените в мозъка модели.

Дори и да знаем това не трябва да се опитваме да избягваме ситуациите, които могат да ни разтревожат и обезпокоят, а напротив – да влизаме в тях и да поемаме ценен опит, който ще ни помогне да управляваме по-добре състоянията и емоциите, които те провокират в нас.

Тревожността е част от човешкия опит

Колкото и да не ни се иска всеки от нас се сблъсква с различни житейски събития, които ще променят живота ни по определен начин. От нас зависи как ще реагираме на тези ситуации. Безпокойството се поражда, когато нямаме контрол над събитията.

Всеки път, в който се поражда чувството на тревожност е възможност да разберем как да управляваме това усещане. По този начин събираме опит, който ни помага следващия път да не позволяваме на негативното усещане да вземе контрол над нас.

Тревожността ни мотивира да действаме

Ако нещо в живота ви ви носи безпокойство, то е време да обмислите дали това нещо (човек, работа, събитие) заслужава вашето внимание. Щом осъзнаете, че тревожността е основната емоция, която изпитвате към даден човек, дали той наистина заслужава да е в живота ви.

Безпокойството може да ни мотивира да вземем решение за действие, с което да се освободим от негативното влияние на хора или събития, на което често ставаме подвластни без да осъзнаваме.

Тревожността ни прави по-състрадателни

Умението да бъдем емпатични и да разбираме и усещаме емоциите на другите ни прави по-добри и разбиращи приятели. Когато изпитваме тревожност ние лесно можем да разпознаем тези „симптоми“ и в хората около нас. Така можем да разберем през какво преминават те и да им помогнем да се справят с безпокойството, което изпитват.