Представете си как се прибирате от работа изморени, с тотално изцедени сили и т.н. Сега си мислите, че трябва да чакате и на опашки, да сте изнервени, да сте притеснени и да не ви достига никакво време за нищо.

Е, Amazon са измислили решение на този проблем и именно в настоящето четиво ще ви го покажем. Взимате всички нужни продукти, а накрая просто излизате от магазина, без да чакате на каса, без да ви изнервя намръщен касиер, без нищо от миналото.

Това е възможно чрез приложението Amazon Go, което клиентите използват, за да се идентифицират на входа, и хиляди сензори и камери, които регистрират всяко движение на купувача.

Клиентът трябва предварително да създаде акаунт в Amazon, чрез който се таксуват покупките. Онлайн търговецът вече е отворил над 25 такива магазина в САЩ, а до края на 2021 г. се планират 1,000 клона.

Плащанията в бъдеще в никакъв случай не се ограничават до високотехнологични бизнеси. Гигантът за електронна търговия иска да въведе своята платежна система Amazon Pay в ресторантски вериги и бензиностанции. Клиентите ще могат просто да плащат там със своя смартфон.

Google и Apple имат такива услуги от години. Приложението за плащане от Google - Google Pay - тръгна наскоро в България. Apple също пусна собствена услуга за плащане - Apple Pay.

Те са лидерите на технологичната революция: около 2,500 години след изобретяването на монетите и около 1,000 години след първата банкнота парите в брой се изтласкват от ежедневието ни с все по-висока скорост.

„Светът се променя, включително и в Европа.“, казва Алфред Кели, който ръководител на картовия гигант Visa, в интервю.

Тази тенденция се движи от банки, компании за кредитни карти, но също така от Amazon, Google и Apple. Триумфът на електронната търговия променя търговията на дребно в продължение на много години, което прави необходими кредитни карти и други електронни платежни средства.

А България ще върви по същия начин като САЩ, Швеция или Нидерландия.

Електронното плащане там вече е по-популярно от кеша. А в Китай мобилните приложения на Alipay с 1,3 млрд. потребители и WeChat Pay с 1,20 млрд. клиенти отдавна маргинализираха монетите и банкнотите.

Кога и как ще се променят нещата в България

България все още изглежда далеч от това. Тук парите са направо мистифицирани.

Но експертите очакват големи промени. Особено младите потребители са затормозени от многото монети в джобовете си, те искат да плащат бързо и лесно - навсякъде.

Новите разплащателни системи правят това възможно и могат да помогнат на смартфон плащанията да постигнат пробив. Банките са нащрек, те могат да бъдат изтласкани от доходоносния паричен поток от новите доставчици.

Онова, което е смелият нов свят на разплащания за Силициевата долина и за някои фенове на бъдещето, кара скептиците в Европа да се тревожат: страхуват се, че премахването на парите ще изключи възрастните хора и други части от населението.

Те се опасяват за индивидуалната свобода, за това, че гражданите могат да бъдат наблюдавани ефективно и изчерпателно от банките, държавата и корпорациите.

„Паричните средства са последното убежище на индивидуалната свобода. Тези, които плащат само по електронен път, ще бъдат напълно прозрачни.", казва Фридрих Шнайдер, икономист от Университета в Линц.

Никой не знае кой ще се добере до всички събрани данни. В допълнение, тогава вече няма да има спасение за гражданите от отрицателните лихвени проценти на банките.

И така, какво ни очаква? Радикално облекчение на нашето ежедневие - или загуба на един от последните бастиони на гражданската свобода?

Къде можем да се доберем най-близо до дигитлизацията

Ако искате да изпитате бъдещето на плащането, не е нужно да летите до Сиатъл. Пътуване до Стокхолм е достатъчно. Например до хотел Rival, който се управлява от Бени Андерсон.

Той беше основател на поп групата Abba, която стана световно известна с хитове като „Money, Money, Money“. На малка табела на рецепцията е изписано „Kontantfritt - Cashless“.

Ако нямате под ръка кредитна карта, трябва да потърсите друго място за настаняване. Благородният хотел в стил Арт Деко не приема пари в брой от години.

„Обработката е сложна и така или иначе повечето от нашите гости имат кредитна карта“, обяснява рецепционистката.

В Швеция вече не се приемат пари в брой и в автобусите, управлявани от местни транспортни компании в по-големите градове. В много магазини стикер на вратата информира:

„Не приемаме пари в брой“. Няма значение дали клиентът просто иска да купи един хляб или цялата фурна.

Шведската асоциация за търговия на дребно изчислява, че над 90% от всички покупки са направени с кредитна карта или мобилен телефон.

Дори даренията в някои църкви са дигитализирани: даренията се плащат с помощта на Swish, мобилна платежна система, разработена съвместно от четири големи шведски банки.

Швеция отдавна е пионер по отношение на плащанията: през 1660 г. те са първата държава в Европа, която въвежда банкнотите като платежно средство.

В не далечното бъдеще това може да е и държавата, която първа би могла да се отърве от банкнотите.

„Само вашата баба и банковият обирджия се нуждаят от кеш“, рекламират се доставчиците на финансови услуги в рекламна кампания.