Според американския Институт за изследване на войната (ISW) в доклада му от 22 март танковете са с много по-лека броня и по-малки оръдия от по-новите модели. Те са налични в големи количества, както и резервните части за тях, но могат да доведат до още по-големи руски загуби, тъй като са по-малко безопасни, обясни миналата седмица ISW.

Те са „силно уязвими" с оглед на многото противотанкови системи, с които разполага Украйна.

По-рано в социалните мрежи бяха разпространени няколко видеоклипа, показващи влак, натоварен с гореспоменатите модели танкове. Според непотвърдена информация влакът се е движел към Украйна.

Всъщност загубите на руска военна техника са огромни. Независимият нидерландски портал Oryx ги документира със снимки и видеоклипове от началото на войната на 24 февруари 2022 г.

Според тях руската армия вече е загубила 1901 танка в Украйна. Почти четвърт от тях е паднала в плячка на украинската армия и сега се използва срещу руските войски.

Освен това са загубени повече от 800 бойни бронирани машини и над 300 бронетранспортьора. Като цяло експертите от Oryx понастоящем оценяват загубите на военна техника от руска страна на малко под 10 000 броя.

Зеленски: „Ние сме по-силни“

„Заплахата е постоянна, границата ни постоянно се обстрелва.", заяви украинският президент Володимир Селенски във вторник в своето видеопослание по повод впечатленията от посещението си в Сумска област в Североизточна Украйна.

„Но животът и нашият народ очевидно са по-силни от всички страхове".

По време на посещението си в Суми Зеленски се е срещнал с командирите на разположените там гранични войски.

„Силните позиции по цялата граница с терористичната държава (Русия) са резултат от силата на нашия народ, който е готов да защитава границата по всяко време.", каза Зеленски. Украинските гранични войски пазят няколкостотинкилометров участък от съвместната граница с Русия в североизточната част на страната, за да предотвратят навлизането на руски части там.

Военният говорител на Киев: Ситуацията в Бахмут е „много динамична"

Според украински военен говорител ситуацията в силно оспорвания източен украински град Бачмут е „много динамична".

Понякога врагът има тактически предимства, заяви във вторник вечерта по телевизията говорителят на украинския Източен фронт Серхий Череватий. Но тези предимства са предвидими, каза той.

„Ние ги разпознаваме и предприемаме контрамерки“.