На ежегодната си конференция за разработчици от целия свят, американският технологичен гигант Apple Inc. представи изцяло новата си система, която позволява на собствениците на iPhone да отключват и стартират колите си през своите смартфони. И това ако не е напредък?

Освен всички други свои ползи, изцяло новата система, ще позволява на потребителите да поделят дигиталните си ключове за колата с ъс свои приятели и членове на семейството си през iMessage. Новата система ще работи със серията BMW 5.

Американският технологичен гигант обяви новината по време на виртуалното събитие, снимано в нейната централа в Купертино, Калифорния. Като цяло Apple Inc. ще осъществи най-драстичните промени в началния екран на iPhone от излизането на продукта през 2007 г. като част от актуализацията на софтуера, очаквана по-късно тази година – iOS 14.

Системата ще работи с телефони, използващи сегашната операционна система iOS 13, така че собствениците ще могат да започнат да ползват функцията с пристигането на новите коли. Apple заяви, че през следващата година на пазара ще се появят още автомобили, които работят със софтуера, но засега само BMW 5 ще могат да се ползват с привилегията.

Още една част от ъпдейтите

Освен това, от компанията разкриха, че е ъпдейтнала приложението си за карти с информация за станциите за зареждане на електромобили, като за целта работи с BMW и Ford Motor, за да показва инфраструктурата, която е съвместима с превозните средства на индивидуалните потребители. Това ще позволи на потребителите на Епъл да виждат в реално, динамично време къде се намира бензиностанцията, колко път имат те до там, работното време на обекта и цените, на които предлага своите горива.

Откъде печели Епъл

Автомобилните новини бяха обявени на конференцията за разработчици, на която се очакваше Apple да подскаже за раздялата си с чиповете на Intel, след като 15 години ползва процесори на марката в своите скъпи персонални компютри Mac.

Световната конференция за разработчици се провежда, докато платените услуги през магазина за приложения App Store играят все по-важна роля за растежа на приходите на Apple, тъй като потребителите забавиха покупките на нови бройки iPhone заради пандемията от коронавирус. Технологичният гигант прибира между 15 и 30% от приходите от продажби на разработчиците, които те генерират през App Store. Магазинът е единственият начин да се дистрибутира софтуер на мобилните устройства на Apple.