Многонационалната американска корпорация Intel, популярна в цял свят основно с производството на микропроцесори и специализирани интегрални схеми, обяви, че ще похарчи повече от 30 млрд. евро (33 млрд. долара) в разработването на два производствени завода за чипове в Магдебург.

Решението идва като част от усилията на корпорацията да разшири дейността си в Европа. В понеделник сделката бе посрещната от канцлера Олаф Шолц като най-голямата чуждестранна инвестиция в Германия.

Конкурентност за Intel, стабилност за Берлин

Берлин е договорил субсидии на стойност близо 10 млрд. евро с Интел, бележещи съществено увеличение от първоначално предложените 6.8 млрд. за изграждането на двете съоръжения в източния град на страната.

Главният изпълнителен директор на Intel изрази своите благодарности на немското правителство и местната провинция, в която се намира Магедбург за „изпълнението на визията за жизненоважна, устойчива и водеща полупроводникова индустрия в Германия и ЕС“.

Зад инвестициите на милиарди в изграждането на високотехнологични фабрики на 3 континента стои стремежът на Пет Гилсингер да възстанови господството на корпорацията в производството на чипове чрез създаването на по-висока конкурентоспособност спрямо AMD, Nvidia и Samsung.

“Днешното споразумение е важна стъпка за Германия като място за високотехнологично производство – и за нашата устойчивост“, каза Шолц след подписването на сделката в понеделник. „С тази инвестиция ние догонваме технологично най-добрите в света и разширяваме собствения си капацитет за развитието на екосистемата и производството на микрочипове.“

В рамките на 4 дни американският бранд за чипове отбеляза третата си мащабна инвестиция с подписването на германската сделка. В петък бяха разкрити плановете за изграждане на завод за чипове на стойност 4.6 млрд. в Полша, а в неделя Израел заяви, че Интел ще похарчи 25 млрд. долара за построяване на фабрика в страната.

Разширяване на индустрията и подсигуряване на позициите на Германия

Прогнозите са до 2030 г. производството на полупроводници на глобално ниво да се превърне в индустрия за трилиони долари – забележително увеличение на 600-те млрд. от 2021 г.

Желанието за привличане на големи индустриални играчи се забелязва и в САЩ, и в Европа, особено в усилията за комбиниране на държавно субсидиране на техните проекти и предлагане на благоприятна законодателна среда.

На фона на повишаващото се притеснение за разклащането на позициите на Германия, поради обвързаността с Южна Корея и Тайван по отношение на чиповете, Берлин инвестира милиарди евро в субсидии за привличане на още tech компании на територията си.

Европейската държава преговаря също така с тайванската корпорация TSMC и шведския производител на батерии за електрически превозни средства Northvolt за започване на производство в Германия, след като вече убеди Tesla да построи първата си европейска фабрика с гига размери там.