Американският технологичен гигант Intel се отказа от първоначалната си идея да отвори завод за чипове в източногерманския град Магдебург през първата половина на 2023 г., съобщава регионалният вестник Volksstimme, допълвайки, че компанията настоява за повече публични субсидии, предава Ройтерс.

Заводът е в основата на плановете на Германия и Европейския съюз за укрепване на устойчивостта на континента чрез повече местно производство, след като пандемията и руската инвазия в Украйна подчертаха рисковете от дългите световни вериги на доставките.

Но вестникът пише, че скокът на цените на енергията и суровините е объркал първоначалните изчисления на американската компания. Където Intel първоначално е предвидила разходи за 17 млрд. евро, сега сумата е 20 млрд. евро заради новите цени, допълва изданието.

Какви са причините зад това решение

„Геополитическите предизвикателства нараснаха, а търсенето на полупроводници намаля“, коментира говорителят на Intel Бенджамин Бартедър, цитиран от вестника. „Това означава, че все още не можем да дадем окончателна дата за началото на строителството“, посочи той.

Компанията допълва, че обсъжда с правителството как може да бъде преодоляна „пропастта“ във финансирането, пише вестникът.

Intel не е отговорила веднага на запитването на Ройтерс за коментар.

Sony обмисля да инвестира в изграждане на завод

Sony обмисля инвестиция от около 800 млрд. йени (5,83 млрд. долара) за изграждането на завод, в който да се произвеждат сензори за изображения за смартфони в Западна Япония, писа вестник Nikkan Kogyo, цитиран от Ройтерс.

Заводът ще бъде разположен в префектура Кумамото, а Sony планира да я отвори най-рано през 2025 г. Първата медия, която съобщи за идеята, беше бизнес ежедневникът Nikkei, макар че не спомена размер на конкретната инвестиция.

Nikkei пише, че японският конгломерат за електроника и развлечения внимателно ще обмисли кога да се случи строежът и какъв да е размерът на инвестицията предвид притесненията за забавянето на световната икономика.

Говорител на подразделението за чипове на Sony отказва да коментира въпроса.

Големите икономики, включително Съединените щати и Япония, се борят да подкрепят своето собствено производство на чипове, след като пандемията на Covid-19 доведе до сътресения в глобалните вериги на доставките.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. изгражда голям завод за чипове в Кумамото. Sony и производителят на автомобилни части Denso придобиват миноритарен дял в проекта, който е на стойност 8,6 млрд. долара.