Американският технологичен концерн Intel Corp. планира да пусне на борсата акциите на своето подразеление за самоуправляващи се автомобили Mobileye до средата на следващата година, което ще позволи на производителя на чипове да се възползва от инвестициите си в една бързо развиваща се индустрия.

Intel ще остане мажоритарен собственик след сделката, която включва първично публично предлагане на новоиздадени акции на Mobileye, се казва в изявление на компанията от понеделник. Изпълнителният екип на Mobileye, ръководен от Амнон Шашуа, ще остане в компанията, предава Bloomberg.

Новината за този ход, съобщена за първи път по-рано в понеделник, доведе до ръст на акциите на Intel с 8,5% до 55,30 долара за брой в края на търговията същия ден. Преди това акциите поскъпнаха едва с 2,3% за тази година, изоставайки от резултатите на конкурентите си от сектора на чиповете и от по-широките индекси.

Компанията планираше да даде повече подробности за IPO-то във вторник сутринта.

Шокът за Intel

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер разтърси компанията, откакто пое ръководството през февруари, в опит да съживи най-големия производител на чипове в света. Intel, дълго време доминиращ производител на компютърни процесори, отстъпи пазарен дял за сметка на конкуренти като Advanced Micro Devices Inc. и загуби технологичното си предимство на ключови пазари.

На този фон Mobileye е светъл лъч. Бизнесът, придобит от Intel през 2017 г. за около 15 млрд. долара, постоянно расте по-бързо от компанията майка - и обслужва все още зараждаща се индустрия. Intel прогнозира, че пазарът на силиций за автомобили ще достигне 115 млрд. долара до края на десетилетието.

От Intel излязоха с официално изявление

„Амнон и аз решихме, че първичното публично предлагане предоставя най-добрата възможност да надградим постиженията на Mobileye в областта на иновациите и да отключим стойност за акционерите.“

Това казва Гелсингер в изявлението.

Преминаването на автомобилната индустрия към електрическите превозни средства и по-автономните автомобили създава огромен апетит за електроника.

Mobileye произвежда чипове и софтуер, които работят със сензори, за да позволят на автомобилите да изпълняват повече функции по управлението на автомобила, като крайната цел е да се замени изцяло ролята на човека.

Наскоро компанията достави 100-милионния си чип EyeQ и представи шестместен автомобил, който ще се използва за услуги за превоз без шофьор в Тел Авив и Мюнхен през следващата година. Тя е подписала договори с повече от 30 водещи производители на автомобили в световен мащаб, съобщи Intel в понеделник.

Mobileye държи около 80% от световния пазар на усъвършенствани зрителни системи за подпомагане на водача, показват данни на пазарния изследовател Guidehouse Insights.