Китайският технологичен концерн Alibaba Group Holding Ltd. сменя дългогодишния си главен финансов директор и лидерите на търговския си бизнес, което представлява най-забележителните промени в управлението, откакто китайската фирма оцеля след тежко антитръстово разследване.

Тоби Сю ще наследи Маги У като финансов директор от 1 април, се казва в изявление на компанията късно от неделя. У ще остане партньор на Alibaba и ще бъде назначен като изпълнителен директор на борда на интернет гиганта, става ясно от изявлението.

Още новости по високите етажи

Отделно Alibaba създава два екипа за дигитална търговия, един за международните пазари, воден от Дзиян Фан, и друг за вътрешния пазар, който ще бъде оглавен от Тръди Дай, съобщи компанията в публикация в блога си.

Акциите на Alibaba се обезцениха с цели 8,3% в началото на търговията в Хонконг, разширявайки загубите за годината до над 50%, след като плановете на Didi Global Inc. да се делистне от Нюйоркската фондова борса предизвикаха нови тревоги за търгуваните в САЩ китайски интернет фирми, предава Bloomberg.

Защо точно сега настъпват резки промени по високите етажи на Alibaba

Базираната в Ханджоу фирма променя управлението си точно когато се засилват проблемите пред нея. След като получи рекордна антитръстова глоба по-рано тази година, онлайн търговецът на дребно трябваше да премине през по-внимателен регулаторен контрол, като същевременно отблъскваше засилената конкуренция, която го принуди да намали очакванията си за приходите си през миналия месец.

В отговор на нарастващите предизвикателства главният изпълнителен директор Даниел Джан прехвърля известна власт на ръководителите на бизнес звената на компанията в опит да направи отделите по-гъвкави, съобщи Dow Jones миналия месец.

„Ние сме фокусирани върху дългосрочната перспектива и приемствеността в нашия управленски екип винаги трябва да гарантира, че Alibaba ще бъде по-силна и по-добре позиционирана за бъдещето.“, каза Джан в изявлението си в неделя.

У е в китайския гигант за онлайн пазаруване от близо 15 години и е играла важна роля за листването на компанията в Ню Йорк и Хонконг. Нейното оттегляне е особено забележително, като се има предвид, че У, чиято възраст в последния годишен доклад е зададена като 53 години, е една от най-изтъкнатите жени изпълнителни директори в интернет сферата на Китай.

„Пазарите винаги ще имат възходи и падения, но Alibaba има амбициозни дългосрочни цели“, каза У в изявлението. „Ние сме в щафетно състезание и трябва да разполагаме с нови поколения таланти, за да изведем компанията напред“, допълва тя.

Нейният заместник, 48-годишният Сю, се присъедини към Alibaba преди три години от PricewaterhouseCoopers LLP, където работи след дипломирането си в престижния университет Фудан в Шанхай, като в крайна сметка стана партньор.