Американският производител на чипове Intel възнамерява да получи значително по-ниска оценка от предварително очакваната при първичното публично предлагане на своето подразделение за самоуправляващи се автомобили Mobileye Global Inc., твърди The Wall Street Journal, позовавайки се на запознати източници.

Това би представлявало и поредният знак за влошеното състояние на пазара на нови емисии. Mobileye, която първоначално се очакваше да получи оценка от около 50 млрд. долара, сега ще се насочи към оценка под 20 млрд. долара и ще продаде по-малък брой акции от първоначално планираното, казват източниците.

Чрез продажбата на по-малко акции на по-ниска цена компанията и нейните консултанти се надяват да предизвикат интерес, който да повиши цената на акциите след началото на търговията, казват някои от източниците.

Друг признак за предизвикателствата пред предлагането е, че Mobileye планира да стартира своето роудшоу за потенциални инвеститори във вторник, ден по-късно от предвиденото. Целта все още е акциите да започнат да се търгуват на 26 октомври.

Какво е накарало Intel да намали оценката

Intel и нейните консултанти са били насърчени да продължат с роудшоуто във вторник отчасти от ръста на пазарите в понеделник, когато S&P 500 се повиши с повече от 2,5% поради някои положителни тримесечни отчети.

Надеждата им е, че пазарите ще се подобрят поне донякъде и ще се превърнат в по-благоприятна среда преди дебюта на акциите.

Intel, която миналия месец подаде публично заявление за първично публично предлагане на Mobileye, се очаква да представи новите си прогнози за оценката във вторник.

Подробности около сделката

Сделката е тест за пазара на първични публични предлагания, който беше силно засегнат от ускоряващата се инфлация и лихвени проценти, опасенията за рецесия и спадащите цени на акциите, особено на аналогичните на Mobileye технологични компании.

Пазарът на първични публични предлагания в САЩ преживява една от най-лошите си години в историята, като според Dealogic традиционните предлагания са напът да съберат най-малко средства от 1995 г. насам.

Всички основни американски индекси са в мечи пазар, който на езика на Wall Street се определя като спад от 20% или повече спрямо скорошния връх. Това също възпира новите листвания: по-голямата част от компаниите, които са станали публични през 2020 и 2021 г., се търгуват на цени, по-ниски от тези на първичните им публични предлагания, като много от тях са с много по-ниски оценки в момента.

Стотици компании, които трябваше да станат публични в САЩ през 2022 г., сега са принудени да наблюдават отстрани и да изчакват, тъй като цената, която инвеститорите са готови да платят за техния бизнес, намалява.

Вместо да листват акции и да набират пари на публичните пазари, тези компании са принудени да търсят частни средства при много по-ниски оценки, да намалят разходите си чрез съкращения или да предприемат други стъпки, като например да излязат от определени пазари или да станат публични при много по-ниски оценки от очакваните.

Това дава на тези компании по-малко средства за растеж или наемане на персонал, което е още един потенциален удар върху икономиката като цяло.