Adobe потвърди годишната прогноза за приходите си, сигнализирайки, че наблюдава стабилно търсене на софтуер за творчески дизайн и анализи въпреки несигурната икономика.

Цената на акциите на компанията записа около 6% ръст по време на следборсовата търговия.

Компанията също така очаква да завърши придобиването на Figma за 20 млрд. долара през следващата година, въпреки че сделката се разглежда от регулаторите в САЩ, Великобритания и Европа.

Какво ще е положението през 2023 г.

Приходите за фискалната 2023 г., която започна този месец, ще бъдат около 19,2 млрд. долара. Като се изключат някои елементи, печалбата се очаква да бъде между 15,15 долара и 15,45 долара на акция, обяви компанията. Прогнозата и за представянето на отделните подразделения е същата като тази, която компанията даде през октомври. Тя обаче не включва приноса на Figma.

По думите на главния финансов директор Дан Дърн силното търсене на предложенията на компанията, включващи водещи в индустрията иновации, носят огромни възможности за Adobe през 2023 г. и след нея.

Adobe, която доминира на пазара на софтуер за дизайнери, се опитва да разшири своята потребителска база до по-обикновени потребители с предложеното придобиване на Figma, което беше обявено през септември. Сделката ще бъде една от най-скъпите покупки на частен разработчик на софтуер.

Компанията също така заяви, че очаква регулаторите в Европейския съюз да разгледат споразумението.

„Като цяло регулаторният процес протича според очакванията“, коментира Дейвид Уадвани, президент на Adobe за дигиталните медии. „Продължаваме да сме оптимисти относно фактите в основата на трансакцията и очакваме да получим одобрение за приключване на придобиването през 2023 г.“

Защо им е на Adobe компания като Figma

Въпреки опасенията относно цената, придобиването на Figma трябва да подкрепи „водещата позиция на Adobe в дигиталното създаване и маркетинга“, коментира Брайън Шварц, който е анализатор в Oppenheimer.

Цената на акциите нарасна до 350,93 долара по време на следборсовата търговия, след като приключи борсовия ден на ниво от 328,71 долара в Ню Йорк. От началото на годината стойността на книжата на Adobe е потънала с 42%, след като инвеститорите се отдръпнаха от повечето софтуерни компании.

Приходите на Adobe се увеличиха с 10% до 4,53 млрд. долара през фискалното четвърто тримесечие, в съответствие с прогнозите. Печалбата, като се изключат някои елементи, достигна 3,60 долара на акция през периода, който завърши на 2 декември. Анализаторите прогнозираха средно 3,50 долара на акция.