Американският технологичен гигант Intel разделя звеното си за графични чипове на две, преструктурирайки бизнеса си, за да може да се конкурира по-добре с Nvidia и Advanced Micro Devices, предава Ройтерс.

Подразделението за графични чипове ще бъде комбинирано с групата, която произвежда чипове за персонални компютри, а екипите за ускорени изчислителни процеси ще се присъединят към бизнеса с центрове за данни и изкуствен интелект, разкри компанията.

Ходът е предприет в момент, в който Intel залага на ускорените изчисления – разрастващ се сегмент, доминиран от Nvidia, докато използването на изкуствен интелект се увеличава. 

„Не смятам, че това променя много (ако изобщо променя нещо), освен привеждането на продуктите в съответствие с конкретните търговски организации, в които те се вписват, вместо да стоят като отделен сегмент“, коментират анализатори.

Раджа Кодури, който ръководеше звеното за графични чипове, ще се върне към ролята си на главен архитект и ще съблюдава дългосрочната стратегия за технологиите и дизайна на чипове.

Кодури, който ръководи начинанията в сферата на графичните технологии в Apple и AMD, се присъедини към екипа на Intel през 2017 г.

Micron с лоши прогнози за близкото бъдеще

Micron Technology Inc., най-големият американски производител на чипове за памет, заяви, че най-тежкият период за пренаситения сектор от над десетилетие ще затрудни възстановяването на рентабилността през 2023 г.

В сряда компанията обяви редица мерки за намаляване на разходите, включително 10% съкращаване на работната сила, за да се справи с бързия спад на приходите. Micron също така прогнозира рязък спад на продажбите и по-голяма загуба от очакванията на анализаторите за текущото тримесечие, предава Bloomberg.

Производителите на полупроводници са в разгара на рядко срещано спадащо търсене на техните продукти по-малко от година, след като не успяха да произведат достатъчно количество, за да посрещнат поръчките.

Потребителите просто не купуват

Потребителите отлагат покупките на персонални компютри и смартфони на фона на ускоряващата се инфлация и несигурната икономика. Производителите на тези устройства, които са основните купувачи на чипове за памет, сега имат запаси от компоненти и забавят поръчките за нови.

Според главния изпълнителен директор на Micron Санджай Мехротра индустрията изпитва най-големия дисбаланс между търсенето и предлагането от 13 години насам. По думите му запасите трябва да достигнат своя връх през настоящия период, след което да намалеят.

Клиентите ще преминат към по-здравословни нива на запаси приблизително до средата на 2023 г., а приходите на производителя на чипове ще се подобрят през втората половина на годината, твърди Мехротра.