След като стана ясно, че на тайно правителствено заседание на 9 август е взето решение бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев да бъде пратен като почетен консул във Валенсия, не закъсня и реакцията на местната общност там.

Българската общност във Валенсия стартира петиция, насочена срещу правителството на Република България и по-конкретно срещу решението Пламен Георгиев да бъде почетен консул на страната във Валенсия.

Един от инициаторите на тази петиция, Пеци Петров, се съгласи да говори пред нашата медия, а в следващите редове споделяме това, което той ни каза във връзка с петицията.

Здравейте и благодарим за това, че ще отговорите на въпроси, от които българската общественост се интересува. Какво Ви мотивира да организирате тази петиция?

- Мотивите съм ги изложил много подробно в петицията. Идеята ни бе, че определено тук не е нужен прокурор, който да разследва животът ни. Трябва ни такъв, който да подпомага нашата диаспора и да е лице на държавата ни със съответно образование и владеене на език.

Смятате ли, че е нагло от страна на българското правителство да „спасява“ по подобен начин човек, който бе замесен в подобен скандал и не мислите ли, че е редно той да получи правосъдие?

- Допреди няколко дена дори не бях чувал името на господина. Но е редно да има правосъдие за всички. Странно е да се твърди за "спасяване", защото постът предполага много напрежение и работа, не е само ходене по коктейли и приеми.

Какво е отношението на българската общност в чужбина и по-конкретно във Валенсия, където Сте Вие, към българската власт и случващото се в България?

- Много от нас, да не кажа "всички", са тук, защото не сме доволни от стандарта на живот в Родината. Всички знаем за разликата на тези стандарти и за да сме тук явно не сме много доволни от това положение.

Мислите ли, че подобни случаи като този с Пламен Георгиев са причина българите да продължават да емигрират, особено по-младите хора?

- Да бяха само тези причини. Страшно много са нещата, които карат хората да търсят други алтернативи и да осигурят бъдещето си. Засега поне аз не виждам начин да се оправят нещата и да не сме на последно място в много класации.

Вярвате ли, че петицията ви ще се увенчае с успех?

- Тя вече постигна успехи, предвид интереса на Вас, като медии към нея. Аз съм убеден, че Вие Сте независими, но ми стана чудно другата реакция, другият интерес и от централните медии.

От вчера дадох почти едно и също интервю на медии като Дарик радио, БТВ (три различни интервюта) Радио Хоризонт, БНТ, сега и на Вас. Между другото-само вашето се различава с конкретно зададени въпроси.

А не мислите ли, че българското правителство просто ще прати Пламен Георгиев като консул в друг град или държава и отново ще потуши скандала?

- Не разбирам напъните на властимащите да го изпращат някъде, където не мисля, че може да работи.

Не ми е от компетенция да знам къде и как ще го "устроят", но Дружеството на дипломатите взе ясно становище, че господинът не става за такава работа и е "срам" назначението му. Може да видите изявлението им.