Звеното за самоуправляващи се автомобили на Uber - Advanced Technologies Group (ATG), официално ще бъде придобито от неговия стартиращ конкурент Aurora Innovation, обявиха двете компании в понеделник.

Сделката, която се очаква да приключи през първото тримесечие на 2021 г., оценява ATG на около 4 млрд. долара, съобщава CNBC. Подразделението беше оценено на 7,25 млрд. долара през април, когато Softbank, Denso и Toyota влязоха в него.

Изпълнителният директор на Uber Дара Хосровшахи ще се присъедини към борда на новата компания, а гигантът за споделяне на пътувания ще инвестира 400 млн. долара в нея.

Като цяло инвеститорите и служителите на Uber и ATG се очаква да притежават 40% дял в Aurora, съгласно нормативна документация, придружаваща сделката. Само Uber ще държи 26% дял.

Aurora се оценява на 10 млрд. долара в сделката, според човек, запознат с условията.

„С придобиването на ATG Aurora ще има невероятно силен екип и технологии, ясен път към няколко пазара и ресурси, които да достави.“, коментира в изявление Крис Урмсън, съосновател и главен изпълнителен директор на Aurora.

„Казано по-просто, Aurora ще бъде компанията, която е в най-добра позиция да доставя продукти за самоуправление, необходими за транспорт, логистика и безопасност, по-достъпни и по-евтини.“, допълва той.

„Малко технологии обещават толкова много да подобрят живота на хората с безопасен, достъпен и екологичен транспорт, колкото самоуправляващите се превозни средства.“, допълва изпълнителният директор на Uber Дара Хосровшахи.

„През последните пет години нашият феноменален екип в ATG беше в челните редици на тези усилия и обединявайки силите си с Aurora, те вече са на първа линия да изпълнят това обещание още по-бързо.“, допълва той.

TechCrunch за първи път съобщи през миналия месец, че двете компании водят преговори за ATG. Aurora е подкрепена от Hyundai, Amazon и големи компании за рисков капитал, вкл. Greylock и Sequoia.

ATG беше голям залог за Uber, който го обремени с много разходи и му донесе редица предизвикателства. По-рано тази година Uber предизвика противоречия, като прехвърли Jump, дъщерното си дружество за споделяне на електрически велосипеди, на Lime - друга компания за микромобилност.

Напомняме, че Uber придоби Jump през 2018 г. с декларираното намерение да управлява и развива тази марка независимо.

На какво основание Гугъл премахва мениджъри

Тимнит Гебру, съ-ръководител на екипа за етичен изкуствен интелект в Google, заяви, че е уволнена от компанията заради изпращане на имейл, който ръководството счита за „несъвместим с очакванията към мениджър на Google“.

Имейлът и уволнението са скандалната кулминация на продължаващи около седмица спорове за настояването на компанията Гебру да оттегли етичен документ за изкуствен интелект, който тя е написала заедно с шестима други.

Сред тях има и четирима служители на Google, а документът който е бил представен за разглеждане за предстояща индустриална конференция следващата година, твърди Гебру пред Bloomberg.

Ако тя не е склонна да изтегли документа, Google иска да бъдат премахнати имената на служителите на компанията.

Гебру е помолила за обяснение вицепрезидента на Google Research Меган Качолия и ѝ е заявила, че без повече дискусии по документа и начина, по който се обработва, тя планира да подаде оставката си след преходен период. Тя също искала да се увери, че е наясно какво ще се случи с бъдещи подобни аналитични проекти, които нейният екип може да предприеме.

„Ние сме екип, наречен Ethical AI, разбира се, че ще пишем за проблеми в изкуствения интелект“, казва тя.

Междувременно, Гебру се е присъединила към имейл група на изследователи на компанията, наречена Google Brain Women and Allies, коментирайки доклад, по който други работят за това колко малко жени са били наети от Google по време на пандемията.

Гебру заяви, че според нейните преживявания подобна документация е малко вероятно да бъде ефективна, тъй като никой в Google няма да носи отговорност. Тя се позова на опита си с доклада за изкуствен интелект, представен за конференцията.

„Спрете да пишете документите си, защото това няма значение. Няма начин повече документи или повече разговори да постигнат нещо“, посочва тя в документа и в интервюто.

На следващия ден Гебру заявява, че е уволнена по имейл, като съобщение от Качолия ѝ казва, че Google не може да отговори на нейните искания и напълно зачита решението ѝ да напусне компанията в резултат на това.

В имейла се казва, че „някои аспекти на имейла, който изпратихте снощи до не-мениджърски служители в мозъчната група, отразяват поведение, което е несъвместимо с очакванията за мениджър на Google.“, става ясно от публикации в Twitter на Гебру.

От тях става ясно още, че по-конкретно Джеф Дийн, който оглавява отдела за изкуствен интелект на Google, има участие в нейното отстраняване.

Реакцията на обществеността

„Това е най-основното заглушаване. Те дори не чуват гласовете на учените.“, допълва тя.

Представители на базираната в Маунтин Вю Google не са отговорили на множество искания за коментар.

Протестната група на Google - Google Walkout For Real Change, публикува петиция в подкрепа на Гебру в Medium, която събра над 400 подписа от служители в компанията и повече от 500 подписа от академични и индустриални групи.