Huawei Technologies, чийто бизнес със смартфони понесе тежък удар от американските санкции, планира да лицензира дизайна на своите телефони на трети страни, като начин да получи достъп до ключови компоненти, твърдят източници, запознати с въпроса.

Базираният в Шънджън технологичен гигант обмисля да лицензира дизайна си на звено на държавната China Postal and Telecommunications Appliances (PTAC), която след това ще се опита да купи компонентите, които бяха забранени на Huawei при поставянето на компанията в черния търговски списък на САЩ по време на управлението на Доналд Тръмп, коментира един от източниците, който е пожелал да остане анонимен.

Звеното, известно като Xnova, вече продава телефоните nova на Huawei в своя сайт за онлайн продажби. Китайският производител на телекомуникационно оборудване TD Tech също ще продава телефони с дизайна на Huawei под собствения ѝ бранд, допълва друг източник. Плановете за партньорството могат да се променят, тъй като преговорите все още продължават.

До какво ще доведе този ход на конгломерата

Ходът може да е най-добрият шанс на Huawei да спаси бизнеса си със смартфони, след като американските санкции орязаха достъпа му до ключовия производител на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing, до приложенията на Google за Android и до 5G модемите на Qualcomm.

Откакто Huawei се оказа под ударите на администрацията на Тръмп, нейният свиващ се бизнес с потребителски стоки записа спад на приходите в рамките на четири поредни тримесечия.

Компанията продаде своя бранд Honor на консорциум, воден от държавна компания в Шънджън преди година, с което освободи този бизнес от американските санкции. Сега Honor може да купува компоненти от доставчици, включително Qualcomm, заяви главният изпълнителен директор Джордж Джао.

Бъдещи ходове на технологичния гигант

Успехът на отделеното звено е насърчил Huawei да търси нови партньорства, за да спаси бизнеса си с потребителски продукти.

Инженери на Huawei вече са започнали да препроектират схемите на някои от смартфоните, които преди това са били захранвани от вътрешните чипове HiSilicon на компанията, така че да могат да се адаптират към процесорите на Qualcomm или MediaTek, твърди един от източниците.

По думите му, Huawei очаква партньорството да тласне продажбите ѝ на смартфони – включително вътрешните ѝ модели и тези, продавани от партньори – до над 30 млн. бройки през следващата година.

Huawei е отказала да коментира. PTAC и TD Tech не са отговорили на имейлите и обажданията за коментар. PTAC е звено на China General Technology Group Holding, ключов производител на машини и вносител, който е директно контролиран от централното правителство.

TD Tech е създадена през 2005 г. с активи от компании като Siemens, въпреки че в имейл германската компания посочва, че вече не е акционер в нея.