„Никой човек няма правото да бъде аматьор, когато става дума за физически упражнения. Срамно е да остарее, без да види красотата и силата, които тялото му може да притежава“. Тази мисъл на Сократ ще бъде винаги актуална. Естествено, в Древна Гърция професионалните атлети не са били като сегашните, но разбирате какъв е смисълът на думите му.

Извайването на перфектни форми е процес, който изисква силен дух. Дори и да го имате обаче, невинаги всичко зависи от вас. Идеалната мускулатура не се достига единствено чрез силови тренировки. Първият етап е свалянето на излишните килограми.

Изгарянето на мазнините може да бъде истинско предизвикателство. Особено когато имаме здравословни проблеми, които не ни позволяват само чрез усърдни тренировки да редуцираме теглото, или просто нямаме необходимия ресурс от време, който да отделим, за да посещаваме редовно фитнес залата.

Нормално е първата ни асоциация, когато чуем „топене на мазнини“, да бъде с пътеката за бягане, на която тичаме, облени в пот, или парка, който, колкото и студен, приветстваме като нашия втори дом.

Въпреки това съществуват начини, с които да си помогнем в стремежа към перфектното тяло – чрез хранителни добавки за отслабване. Те могат да са верния помощник, когото сме търсили по пътя към отслабването.

В интернет е пълно със сайтове, които предлагат какви ли не продукти на клиенти, които се подвеждат и не успяват да реализират целта си. Онлайн магазини като Workout.bg обаче правят точно обратното – помагат на своите клиенти да постигнат успех, като им предлагат най-качествените добавки за отслабване и изгаряне на мазнини на пазара.

Видове хранителни добавки за отслабване

Нормалното телесно тегло е жизненоважно за функционирането на всеки човешки организъм. В модерния свят поддържането на здравословно тегло става все по-трудно. Едва ли не е неизбежно да консумираме вредни храни, които са пълни с консерванти и подсладители.

Затова трябва да правим всичко възможно да спазваме качествен хранителен режим и да сме постоянни в тренировките си. А за да бъде ефектът гарантиран, към тези два елемента може да добавим и трети – хранителни добавки.

За тази цел обаче първо трябва да разгледаме различните видове, как действат те на организма, какви са техните предимства и недостатъци и кой пасва на вашите нужди.

Може би един от най-популярните начини за по-бързо отслабване е приемът на л-карнитин – натурална аминокиселина, която спомага за превръщането на мазнини в енергия.

Тя се произвежда в мозъка, черния дроб и бъбреците и е важен за правилното функциониране на мозъка и сърцето, движението на мускулите и много други процеси в човешкия организъм.

Приложенията ѝ са многобройни – някои хора дори го използват за сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, въпреки че няма силни доказателства за ефекта ѝ в тази област.

Поради това в тази публикация ще се фокусираме върху ползите ѝ, когато се използва като добавка, с която да редуцираме теглото. Л-карнитинът играе важна роля в транспортирането на мазнини в митохондриите, които ги трансформират в енергия.

С приемането на л-карнитин кардио тренировките ви ще се по-продуктивни, тъй като ще топите повече мазнини. Всеки, който се стреми да намали теглото си, знае колко тежък е този процес и затова трябва да направи всичко възможно да получи най-добрите резултати, за да може по-късно да достигне желаното.

Без значение е дали искате да имате тялото на професионален спортист, или просто смятате, че ще изглеждате по-добре, когато числото на кантара е по-ниско от последния път, когато сте го ползвали – л-карнитинът със сигурност ще ви бъде от полза.

Освен способността ѝ да превръща мазнини в енергия аминокиселината може значително да намалява следтренировъчната умора и да ускорява възстановяването. Ролята ѝ в метаболитните процеси също е от голямо значение – с ускорен метаболизъм изразходваме повече калории дори когато не се движим.

Не на последно място е свойството на л-карнитина да подпомага функционирането имунната система. Тя е основният защитник на тялото ни, когато се срещаме с вирусни инфекции. Затова трябва да правим всичко възможно, за да я подсилим.

Друг вид хранителна добавка за отслабване е синефринът. Натуралната му форма се нарича р-синефрин. Той може да се набавя най-лесно чрез консумация на горчив портокал, като обикновено съдържанието му е 0.8-0.9%.

Това не значи обаче, че не този плод е единственият източник. Много други цитрусови плодове съдържат синефрин, но с много по-ниски концентрации.

Както други вещества, той също може да се синтезира в човешкото тяло (и по-конкретно – в мозъка). Подобно на л-карнитина, засилва метаболитните процеси и съответно разхода на калории и увеличава енергията.

Въпреки че тази хранителна добавка не е толкова популярна, тя може да бъде това, от което тялото ви се нуждае, когато малко не му достига, за да отстрани излишните мазнини.

Свързаната линолова киселина също може да бъде изключително ефективна, когато искате да се отървете от излишното тегло. Тъй като тялото не може да се синтезира в тялото, е необходимо да си я набавяме от различни източници.

Съдържа се в най-вече в храни от животински произход (телешко и говеждо месо, краве мляко и сирене). Тази киселина улеснява топенето на мазнини, функционира като антиоксидант, стимулира развитието на мускулите, подпомага имунната система и има още много други здравословни ползи.

Друг продукт, който може да има значително действие при намаляването на теглото, са малиновите кетони. Те повишават нивата на норадреналина – хормон, който играе роля в ускоряването на метаболизма и съответно по-бързото топене на мазнини.

Малиновите кетони са съединения, които активират хормона на чувствителната липаза, който трансформира мазнините в енергия.

Изгаряне на мазнини

Изброените до тук хранителни добавки са само част от големия брой продукти, които можете да използвате, когато искате да редуцирате теглото си. Използвайте информацията, с която се запознахте в тази публикация, преди да прецените коя е правилната за вас.

Разбира се, в заключение е важно да отбележим, че хранителните добавки не могат да бъдат заместители на храната. Здравословният режим е задължителен, когато искате да изгаряте мазнини.

Използването на хранителни добавки за отслабване са още едно допълнение, което да ви помогне, като основният двигател продължава да бъде волята ви за постигането на целта.

Пазарът за хранителни добавки е огромен, възможностите за избор също. Това обаче не трябва да ви демотивира, а напротив – да ви подтикне към избора на правилния за вас продукт.

Всички продукти, за които ви разказахме по-горе, можете да намерите в магазина за хранителни добавки Workout.bg, където можете да избирате от богата селекция видове и марки, които да са в синхрон с вашите вкусове и предпочитания.