Google вече остана без активни проекти за виртуална и добавена реалност. Днес компанията обяви в официален имейл до потребителите на Poly, че ще спре платформата си за създаване на 3D образи „завинаги“, като това ще се случи през следващата година.

Услугата ще спре работа на 30 юни 2021 г., а потребителите няма да могат да качват 3D модели в сайта от 30 април 2021 г.

Poly беше представена като инструмент за разработка на 3D, оптимизиран за виртуална реалност. Потребителите лесно могат да създават 3D обекти с него, благодарение на инструментите за виртуална реалност, които са вградени в платформата.

Софтуерът беше създаден, за да служи като по-лек начин за създаване и разглеждане на 3D активи, които в крайна сметка могат да се ползват в игри или други преживявания. За сравнение, инструментите Tilt Brush на Google и Medium на Facebook (сега на Adobe), които се фокусираха повече върху скулптурирането и творчеството във виртуална реалност.

Първоначалният възход на индустрията за виртуална и добавена реалност доведе до появата до много фокусирани в 3D стартъп, които заложиха на разработката и създаването на каталози от дигитални обекти.

След като инвеститорският ентусиазъм до голяма степен отшумя, а технологичните платформи, събиращи такова съдържание спряха въпросните продукти, е неясно накъде точно ще се движи пазарът.

Потребителите, които са качили свои проекти в Poly, ще имат възможност да свалят данните и моделите си преди услугата да приключи работа.

Facebook vs. САЩ в пореден рунд

Администрацията на Доналд Тръмп твърди, че Facebook Inc. дискриминира американските работници, като определя хиляди длъжности за чужденци с временни визи H-1B.

Компанията „отказа да наеме квалифицирани и налични американски работници за над 2600 длъжности“ и вместо това запазва работните места - със средна заплата от 156 000 долара - на неамерикански граждани, които спонсорира за получаването на постоянни разрешения за работа със зелени карти. Това се казва в изявление, публикувано в четвъртък от отдела за граждански права към Министерството на правосъдието.

Искът отразява натиска, който президентът Доналд Тръмп упражнява върху гигантите в социалните медии дори в отслабващите дни на администрацията си.

Той е подаден, след като съдиите блокираха усилията на администрацията за спиране на достъпа до няколко вида визи, основани на заетост, част от по-широкия напън на Тръмп за определяне на приоритетите при заемане на позиции в американски компании с американци.

Администрацията преминава и към ограничаване на възможностите за правна защита на интернет платформите на фона на оплаквания от президента и други републиканци, че Facebook, Twitter и Google се ангажират с цензура, насочена към консервативни гледни точки.

Facebook заяви пред Bloomberg, че си сътрудничи с Министерството на правосъдието.

„Въпреки че оспорваме твърденията в жалбата, не можем да коментираме допълнително висящи съдебни спорове.“, се казва в изявление на компанията.

Рон Хира, кжйто е доцент от университета Хауърд, който е извършил обширни изследвания по въпросите на визите H-1B, заяви, че Тръмп предприема по-агресивни мерки срещу злоупотребата с визи, отколкото администрацията на Обама.

„Тези, които го следват, са разочаровани, че той не направи това по-бързо.“, каза той.

Хира отбелязва статистика в жалбата на правителството, че спорните позиции при Facebook обикновено привличат нула или един американски кандидати, докато сравними работни места, рекламирани на уебсайта на компанията за кариерно развитие, имат 100 или повече кандидата.

"Американските работници искат тези работни места.“, каза той.

„Фактът, че има само един или нула кандидата, би бил доста шокиращ.”

Вместо да съди Facebook във федерален съд, Министерството на правосъдието подаде иск до собственото си Изпълнително бюро за преглед на имиграцията, където жалбата ще бъде разгледана от съдия по административно право. Директорът на службата се назначава от главния прокурор на САЩ.

Случаят е част от инициатива от 2017 г. на отдела, насочена към компании, които дискриминират американските работници, се казва в изявлението.

Отделът е стигнал до извънсъдебни споразумения на обща стойност над 1,2 млн. долара с около 10 работодатели, включително ферма за ягоди във Флорида, компания за автобусни превози в Тексас, калифорнийска фирма за наемане на IT персонал и доставчик на селскостопански продукти в Колорадо.

Facebook, една от десетките технологични компании, които влязоха в съда, за да протестират срещу визовите ограничения на Тръмп, се откроява като много по-голяма от типичните цели на действията по инициативата на Министерството на правосъдието за защита на американските работници.

„Facebook се ангажира с умишлени и широко разпространени нарушения на закона, като отдели длъжности за временни притежатели на визи, вместо да разглежда заинтересовани и квалифицирани работници от САЩ.“, заяви помощник-генералният прокурор Ерик С. Драйбанд в изявлението.

Министерството на правосъдието настоява за присъда, принуждаваща Facebook да промени своите практики, както и за граждански глоби плюс обезщетения, включително лихви, за работници, които са били дискриминирани, става ясно от жалбата. 

Испанецът търси по-просторни домове

След като строгата коронавирусна блокада в Испания остави мнозина в капана на тесните им апартаменти, строителни предприемачи и архитекти твърдят, че търсенето на нови жилища с повече площи, по-добро качество на въздуха и по-голяма сигурност расте, предава Ройтерс.

От качествени системи за вентилация до удобни площи за работа у дома и повече външни пространства, кризата с COVID-19 променя пазара, съобщават брокери на недвижими имоти.

„Използването на пространството е нова тема – разделяне на това, което идва отвън и може да бъде заразено.“, коментира архитектът от Мадрид Хайме Пабло.

Засега няма официални етикети за безопасни от COVID сгради, но хората се стремят към по-големи, по-светли, по-многофункционални площи, казва той.