В днешно време повечето от нас слушаме музика през сайтове като Youtube и Spotify, но все още има много хора, които колекционират дискове или грамофонни плочи.

Що се отнася до винилите, дори се наблюдава едно завръщане към аналоговия звук, тъй като все повече хора решават да се сдобият с грамофон и да започнат отново да колекционират плочи.

Съществената разлика между винилите и компактдисковете всъщност води до масовото установяване на цифровия звук през 80те. От момента, в който са въведени, дисковете изместват плочите скорострелно и оттогава дигиталният звук се превръща в основната норма.

Оттогава дори до ден днешен се водят спорове сред аудиофилите относно това кой звук е по-добър – този на грамофонните плочи, или този от компактдисковете.

За да можем да направим каквито и да е изводи, първо трябва да направим паралел между двата типа аудио носители.

Как се записва музика върху двата вида носители

Най-съществената разлика между дисковете и грамофонните плочи е, че при първите звукът идва от поредица цифрови сигнали, докато при плочите той е аналогов, тоест непрекъснат.

За да бъде записан звук върху плоча се използва специална игла, която се движи в съответствие със звуковата вълна на записа и издълбава във винила микроскопични бразди. Когато поставите плочата върху грамофона, друга игла минава през тези бразди и по този начин разчита звука.

При запис върху компактдискове от алуминий, оригиналният музикален запис първоначално се преобразува в бинарен код. Цифровите данни обаче не обхващат пълния естествен спектър на звуковата вълна, която можете да получите от реален звукоизточник, но все пак максимално се доближават до естествения звук.

Бинарния код, съдържащ информация за звука, бива издълбаван върху диска с помощта на лазер. Браздите, образувани върху диска, съдържат по-малко информация, отколкото браздите на плочите, тъй като не се записва непрекъснатата звукова вълна.

По-добър ли е аналоговият звук от цифровия

Много почитатели на винила твърдят, че звукът от грамофонните плочи е по-„топъл“, по-богат и цялостно по-качествен от цифровия звук. Обективно погледнато, това е вярно, тъй като при запис върху винил се запазва повече информация.

От друга гледна точка обаче, звукът на компактдисковете е по-„остър“ и ясен и има много по-малко количество страничен шум в сравнение с грамофонните плочи. По отношение на практичността неслучайно дисковете са масово разпространени, но по отношение на качеството на звука, дебатът продължава до ден днешен.

Истината разбира се е някъде по средата, тъй като собствените ни преживявания и усещания имат огромно значение относно това как възприемаме дадено нещо, особено когато става дума за музика.