По данни на военното разузнаване Украйна е атакувала руски ракети по време на транспортирането им в Северен Крим. При това са били унищожени ракети от типа „Калибър“. Това действие е продължение на „демилитаризацията на Русия", заяви Киев. 

„Експлозия в град Джанкой в северната част на временно окупирания Крим унищожи руски крилати ракети "Калибър" при превозването им с железопътен транспорт"

- това заяви в социалните мрежи Главното управление на разузнаването (ГУР) към украинското министерство на отбраната.

Киев допълва, че ракетите, предназначени за изстрелване от наземни кораби на руския Черноморски флот, са имали оперативен обсег от повече от 2500 километра на сушата и 375 километра в морето.

Състоянието на наземната среда

Руската страна не потвърди тези изявления. Сергей Аксьонов, назначеният от Русия ръководител на кримската администрация, заяви, че са били свалени украински безпилотни самолети. Имало е експлозии.

„Железопътната линия и инфраструктурата не са повредени. Влаковете се движат по разписание.", написа в Telegram неговият съветник Олег Крючков.

Целта на всички свалени в над Крим дронове са били граждански обекти, тъй като наблизо няма военни съоръжения. Същевременно всеки дрон е съдържал експлозиви и шрапнели, допълни Крючков.

Независима проверка на изявленията не е възможна

През август миналата година вече бе имало сериозна експлозия в склад за боеприпаси в Джанкой. Тогава също имаше жертви. Хиляди хора трябваше да бъдат изведени на безопасно място.

В средата на туристическия сезон се наложи временно да бъде преустановено движението на влаковете. Железопътните връзки от Москва до столицата Симферопол на полуострова минават през Джанкой по новия Кримски мост.

Инцидентите многократно повдигат въпроси сред руските наблюдатели за това колко добре всъщност е защитен високотехнологичният във военно отношение полуостров, който Москва анексира през 2014 г.

Други руски региони в граничната зона с Украйна също се оплакват от нападения от украинска страна в продължение на месеци. В Брянска, Курска и Белгородска област има смъртни случаи, ранени и сериозни разрушения.

Украинският президент Володимир Зеленски беше обявил, че иска да освободи Крим, както всички останали окупирани територии на Украйна. Си отново предложи помощ за мирни преговори.

По време на срещата си с руския президент Владимир Путин китайският лидер Си Дзинпин потвърди, че страната му е готова да съдейства за постигането на мирно споразумение.

Си пристигна в Русия за тридневна среща. В протокола от първия им разговор, публикуван от китайските държавни медии, се посочва, че двете страни са преследвали сходни цели. Си и Путин са обменили мнения относно войната в Украйна. Според протокола Путин е оценил „обективната и балансирана" позиция на Китай.