Мама през 2007: „Игрите ли ще ти плащат сметките?“

2021: ...

Първият 1% от най-добре платените стриймъри в Twitch са привлекли повече от половината пари, платени през 2021 г., сочи анализ на Wall Street Journal на изтекли наскоро данни.

Медията е анализирала близо 4,9 млн. акаунта с данни за приходи, които са станали достъпни благодарение на потребител на онлайн чат форума 4chan, който твърди, че има достъп до информация за плащанията.

Twitch, която е собственост на Amazon.com, не е открита за коментар. Фирмата потвърди, че някои данни са били публично оповестени поради грешка в конфигурация на сървъра на Twitch, но организацията не е проверила валидността на изтеклата информация.

Стрийминг платформата, популярна сред стриймърите на игри, е изплатила 889 млн. долара от началото на годината до септември спрямо 517 млн. долара през същия период на 2020 г.

Twitch с рекордни печалби от платформата

Стриймърите в Twitch обикновено печелят пари в услугата благодарение на платени абонаменти към техните канали, както и чрез реклама, макар че трябва първо да изпълнят определени метрики за гледанията.

И докато малък брой стриймъри е прибрал седемцифрена сума, три четвърти от потребителите, които са изкарали някакви пари в платформата тази година, са генерирали по по-малко от 120 долара.

Анализът е проведен с известни изключения

Анализът на Wall Street Journal е изключил 896,261 профила, които не са спечелили нищо или са загубили пари между юли 2019 г. и септември 2021 г., според данните, публикувани от източника, твърдящ, че има достъп до вътрешна информация в Twitch.

Хора, които се определят като стриймъри в Twitch, публикуваха в социалните мрежи, че много от изтеклите данни съвпадат с това, което те са спечелили в платформата. Въпреки това Wall Street Journal не е успяла да верифицира изтеклата информация.

Анализът обаче показва, че най-добре платените в Twitch са генерирали повече от 5 млн. долара тази година. Миналогодишният най-успешен акаунт, включващ група играчи на „Dungeons & Dragons”, е спечелил близо 4 млн. долара през 2021 г. Тези данни не включват потенциални други източници на печалба като корпоративни спонсорства, виртуални бакшиши и други.

Изтеклите в мрежата данни са от юли 2019 г. до септември тази година и показват бързия растеж на бизнеса на Twitch по време на пандемията. За по-малко от две години размерът на средствата, платени на стриймърите, се е увеличил почти три пъти до около 100 млн. долара на месец.