Супер кoмпaниятa „Фeйcбук“ официално е cключилa cпoрaзумeниe зa публикувaнe нa музикaлни клипoвe нa cвoятa плaтфoрмa, cъoбщават световните медии. Oчaквa ce дa бъдe oбявeн дoгoвoр c тритe нaй-гoлeми музикaлни кoмпaнии.

Тoвa щe ocигури нa кoмпaниятa прoизвeдeниятa нa нaй-пoпулярнитe aртиcти. Тaкa кoмпaниятa щe пoдcили плaтфoрмaтa Wаtсh. Тoвa щe я нaпрaви кoнкурeнтнa нa YоuTubе, което е и основната цел на компанията.

Oт Фeйcбук търcят вaриaнти зa обширно рaзширявaнe нa cвoятa дeйнocт. Плaтфoрмaтa щe привлeчe пoвeчe пoтрeбитeли.

„Фейсбук“ прави реформи в Бразилия

Фейсбук заяви през уикенда, че блокира част от глобалните профили в своята Интернет платформа. Те се контролират от привърженици на президента на Бразилия Жаир Болсонаро.

За хората, свързани с тези профили, има данни, че са замесени в разпространение на фалшиви новини и реч на омразата. Решението на „Фейсбук“ е факт само ден, след като социалната медия беше глобена за неспазване на заповедта на Върховния съд на Бразилия да предприеме такава мярка.

Акаунтите бяха блокирани поради твърдения, че са нарушили законите за речта на омразата.

Говорител на "Фейсбук" заяви, че решението е "крайно" и "заплашва свободата на изразяване извън юрисдикцията на Бразилия", но подчерта, че компанията се е съобразила със съдебното решение и вече спазва разпоредбите.

"Като се има предвид заплахата от наказателна отговорност към местен служител, към този момент ние не виждаме друга алтернатива, освен да се съобразим с решението, като блокираме акаунтите в глобален мащаб, докато обжалваме решението на Върховния съд“, заяви категорично говорителят на най-голямата и използвана социална медия в световен мащаб.

Събитията от предната седмица

В четвъртък съдия Александър де Мораес постанови, че "Фейсбук" и "Туитър" не изпълняват стриктно съдебното разпореждане за блокиране на дадени профили в социалните медии, тъй като са блокирани акаунти само в рамките на Бразилия. Те, обаче, остават достъпни с чужди IP адреси.

С оглед на това в петък той реши, че "Фейсбук" трябва да плати глоба в размер на 1,92 милиона реала, което се равнява на около 367 710 щатски долара. Паричната сума ще трябва да бъде платена заради неспазване на съдебното разпореждане и може да се изправи пред допълнителна глоба от по 100 000 реала на ден, ако не блокира въпросните акаунти в световен мащаб.

Преди да бъде обявена глобата, "Фейсбук" заяви в петък, че ще обжалва решението. Най-голямата в света социална мрежа посочи аргументи, че спазва законите на страните, в които работи, но че "бразилското законодателство признава границите на своята юрисдикция“.

Наложената съдебна глоба се отнася само за "Фейсбук", като все още не е ясно дали и компанията "Туитър" ще се окаже изправена пред подобна глоба.