Най-голямата в света социална мрежа Facebook Inc. планира да експериментира, като позволи на повече потребители да блокират броя „харесвания“ на собствените си публикации или съдържание от други, разширявайки усилията си да прецени дали функцията засилва натиска, върху младите хора.

Социалната мрежа тества скриването на харесванията в приложението си за споделяне на снимки Instagram в няколко държави, включително Канада, Бразилия, Австралия, Ирландия, Италия и Япония.

Сега компанията заяви в сряда, че ще разшири този експеримент в световен мащаб в Instagram през следващите седмици и ще проучи прилагането на подобен тест за отказ и в самата Facebook в бъдеще.

Facebook заяви, че е започнал експеримента си, за да разбере в дълбочина дали премахването на броя на харесванията ще намали натиска за публикуване в Instagram. Досега подходът дава смесени резултати.

„Някои хора намериха това за полезно, но някои все пак искаха да видят броя на харесванията, за да могат да проследят това, което е популярно“, заяви говорител на Facebook в изявление.

„Така че тестваме нова опция, която ви позволява да решите най-доброто за вас изживяване - независимо дали изборът да не се вижда броя за публикациите на някой друг, изключването им за вашите собствени публикации или запазването на оригиналното изживяване.“, посочи той.

Базираната в Калифорния социална мрежа експериментира с намаляване на видимостта на харесванията от години, тъй като се сблъсква с критики, че нейните платформи оказват негативно въздействие върху психическото здраве на потребителите си.

За тийнейджъри и младежи броят на последователите и харесванията остават ключов показател за популярността онлайн.

Dell ще отдели VMware заради дългове

Американският производител на компютри Dell Technologies Inc. заяви, че ще отдели дела си във VMware Inc., създавайки две публично търгувани компании и набирайки пари в брой, които може да използва за изплащане на дълга си.

Разделянето ще развие, поне отчасти, консолидация, създадена преди пет години при придобиването от страна на Dell за 67 милиарда долара на компанията майка на Vmware EMC Corp.

Сделката тогава помогна на Dell да се отдалечи от корените си на производител на персонални компютри, но натовари концерна с висок дълг.

VMware ще разпредели специален паричен дивидент от 11,5 до 12 млрд. долара на акционерите в края на сделката, което се очаква до се случи до края на четвъртото тримесечие, се казва в изявление на базираната в Тексас Dell. Самата Dell, която притежава 81% от VMware, ще получи изплащане в размер на 9,7 милиарда долара.

„Очакваме да стимулираме допълнителните възможности за растеж за Dell Technologies, както и за VMware, и да отключим значителна стойност за заинтересованите страни.“, казва Майкъл Дел, председател и главен изпълнителен директор на едноименната си компания, цитиран в официално прессъобщение.

„И двете компании ще останат важни партньори“, допълни той.

Отделянето ще осигури на Dell пари в съответствие с обещанията към инвеститорите за намаляване на дълговото бреме, което бе в размер на 48,5 милиарда долара в края на последното тримесечие. Компанията заяви, че „основният дълг“ е 29,2 млрд. долара.

VMware е основана през 1998 г. и придобита от EMC през 2004 г., която продава част от дела си в рамките на първичното публично предлагане три години по-късно. Акциите на EMC в производителя на софтуер за центрове за данни бяха прехвърлени към Dell, когато тя придоби EMC през 2016 г. в рамките на най-голямата успешна сделка по придобиване в технологичната индустрия.

А в рамките на поредното си усилие да свие компанията Dell проучва и други опции, включително потенциална продажба на облачния бизнес Boomi, твърдят запознати пред Bloomberg.

Майкъл Дел и други мениджъри на компанията се сблъскаха с критика от страна на анализаторите за тяхното решение да обърнат относително бързо стратегията за консолидация в индустрията.

Ръководителите подчертаха ползата за инвеститорите от разделянето и заявиха, че фондовият пазар не е дал на обединената компания подходящата стойност.

„Смятаме, че това е ход в правилната посока за Dell и помага за отключването на значителната отстъпка за конгломерат, която в момента е недостъпна“, казва Амит Дарянани, който е анализатор в Evercore ISI.

Dell има петгодишно търговско споразумение с VMware за продажба на продуктите на производителя на софтуер. В момента около 35% от приходите на VMware се генерират от търговското подразделение на Dell.

Чие начало ще постави този ход

„Търговското споразумение ни позволява да постигнем същите неща, които целяхме с придобиването на EMC“, заяви в интервю за Bloomberg главният оперативен директор на Dell Джеф Кларк.

Официалното отделяне от VMware ще предостави на Dell повече от 9 милиарда долара, които ще бъдат добавени към сумата от 5 млрд. долара, с които компанията планира да изплати част от дълга си през тази година.

VMware също ще придобие дълг за компанията в размер на 4,8 милиарда долара, когато трансакцията приключи. Dell е напът да получи инвестиционен рейтинг за дълга, казва Кларк.

Очакваната стойност на паричния дивидент, който VMware ще предостави на акционерите, варира от 27,43 до 28,62 долара на акция, въз основа на емитираните акции към 16 март, се казва в изявление на компанията, базирана в Пало Алто, Калифорния.

Акциите на Dell поскъпнаха с около 8% при разширената търговия, след като затвориха на ниво от 92,70 долара в Ню Йорк. Акциите отчетоха повишение от 26% през тази година.